Мощен „барабанен кръг“ откри младежкия фестивал в Сандански

Четвъртък, 12 Септември 2013 00:31 Публикувана в У нас Прочетена 932 пъти
Барабанният кръг на площад „България“ в Сандански беше най-впечатляващия момент при откриването на Балканския младежки фестивал. За съжаление до този момент, изпълнителите и диригентът останаха анонимни.  Барабанният кръг на площад „България“ в Сандански беше най-впечатляващия момент при откриването на Балканския младежки фестивал. За съжаление до този момент, изпълнителите и диригентът останаха анонимни. Снимка: Теодор Дечев

Осемнадесетият по ред Балкански младежки фестивал (Balkan Youth Fest – BYF) беше открит на 11 септември вечерта в град Сандански. Той започва непосредствено след приключването на поредния фестивал „Пирин фолк“. Очевидно, местните власти в Сандански са се постарали да „уплътнят“ максимално графика на събитията със зрелищен характер в града през месец септември. Подобна политика е обяснима, като се има пред вид, че месец септември (заедно с месец април) са предпочитаните от туристите в Сандански.

Тазгодишното издание на фестивала започна с „Drum circle“ (барабанен кръг) на открито. Около тридесет перкусионисти, демонстрираха безспорно майсторство на площад България в Сандански. Представеното от тях съвместно изпълнение впечатли силно публиката, но изпълнителите останаха анонимни, тъй като никой не се досети да ги представи. Никой не можа да каже и кой е изключително атрактивният диригент на „барабанния кръг“.

 

В официалния сайт на фестивала, до този момент са поместени само снимки от откриването в летния театър в Сандански. Всъщност, „барабанният кръг“ несъмнено впечатли публиката много повече от последвалото шествие по главната улица на града до Летния театър и дори от последвалото официално откриване, което премина под лозунга „Силата на младежкия прагматизъм“.

 

Балканският младежки фестивал ще продължи до 16 септември 2013 г. с рзнообразна програма, която включва „Сцена за съвременно уличино изкуство“, „Сцена за традиционни изкуства“, фестивални представления, конкурс за най-добър поп-рок изпълнител и рок сцена „YES – Youth European Stage“ (Европейска младежка сцена). На сцената за съвременно улично изкуство, жителите на град Сандански и пребиваващите многобройни туристи и лекуващи се ще могат да видят хип-хоп битката „Urban Warrior“, брейк денс изпълнения, рисуване на графити, работилница за временни татуировки и бижута.

 

Обявените млади рок глупи, които ще участват, предизвикват любопитство. Сред тях са испанската група „Crash“, латвийската група „Laime Pilniga” (в буквален превод - „Сбъднато щастие“), италианската група „Old Rock City Orchestra“ и българите от “Stereorush”. Визитните картички на групите обещават качествена музика в духа на ... по-старото поколение.

 

Фестивалът ще завърши с младежки еко хепънинг „По-малкото е повече“ и с кръгла маса на тема „Партньорство сега и в бъдеще“. Както вече беше споменато, фестивалът се провежда в партньорство с Община Сандански и под патронажа на Националния център „Европейски младежки програми и инициативи“.

Последно променена в Четвъртък, 12 Септември 2013 01:14
Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате