Касационният съд върна делото срещу Ковачки за данъчни престъпления

Четвъртък, 12 Септември 2013 08:39 Публикувана в У нас Прочетена 729 пъти

Върховният касационен съд (ВКС) връща за ново разглеждане.делото за данъчни престъпления срещу Христо Ковачки Софийският градски съд го осъди  на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 20 000 лева. През май миналата година обаче Софийският апелативен съд отмени изцяло първоинстанционната присъда.Върховните съдии обаче решиха, че има противоречиви изводи и недостатъчен анализ на доказателствата и върнаха делото за повторно разглеждане.

Според обвинението като собственик на капитала Ковачки е бил запознаван с всички финансови документи. По думите на прокурора по време на процеса също така е било игнорирано изявление на един от свидетелите по делото.

Освен това пред съдебния състав на 22 октомври миналата година било представено писмо от Софийска градска прокуратура (СГП), засягащо допуснати грешки по време на съдебния процес по делото срещу Ковачки. ВКС не може да се ангажира с кореспонденцията между Върховната касационна прокуратура и Софийския градски съд. Така се прави опит да се заобиколи законът, заяви тогава Ина Лулчева, един от адвокатите на Ковачки. Впоследствие и съдебният състав отхвърли приемането на приложеното писмо.

Според ВКС е необходима правилна оценка на събраните доказателства по процеса, защото към момента се установяват съществени процесуални нарушения по делото. \СД

Последно променена в Четвъртък, 12 Септември 2013 08:45
Влезте, за да коментирате