Намериха изкупителна жертва за побоя над протестиращи заради белия автобус

Четвъртък, 12 Септември 2013 12:27 Публикувана в У нас Прочетена 1036 пъти

Органите на реда намериха изкупителна жертва за побоя над демонстранти в лицето на един полицай, който носел бяла маска под шлема си. Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че се водят три наказателни производства по протестите – две от нощта с белия автобус и едно от 4 септември. Едното дело е срещу служител на МВР за неправомерна употреба на помощни средства."Този човек е носил и бяла маска под шлема си, което е абсолютно забранено в полицейските атрибути при такива действия", обясни Цацаров. Той уточни, че директното причиняване на телесни повреди е било "при и по повод изпълнение на службата му", но полицаят е "осъществил неоправдани удари върху хора". "Това е най-мекото, което мога да кажа – неоправдани. Осъществява едно непредизвикано с нищо – явно, видимо полицейско насилие, което всъщност осъществява само, защото е с шлем, палка и носи пагони, и в крайна сметка хвърля една много тъмна сянка върху всички други негови колеги, които в същата вечер са проявили максимално търпение", каза още главният прокурор. 

Полицаят е бил идентифициран по тв запис от ръководството на МВР по искане на прокуратурата. Според Цацаров обясненията на полицая не са смислени. В момента разследващите се опитват да идентифицират гражданите, на които е причинено насилие. Ще бъдат проведени разпити на репортерката и оператора на телевизията, заснели въпросните кадри.
В същото време обаче е направена проверка, която днес е прераснала в наказателно производство и тя е за причиняване на телесни повреди над полицаи. По него "има лица, които са почти установени", уточни главният прокурор. Той коментира още, че грешното планиране на полицейска операция е основание за дисциплинарна отговорност в МВР. "Общата оценка, че огромната част от полицейските служители са изпълнявали задълженията си повече от законосъобразно. Това не касае длъжностното лице, разпоредило операцията с белия автобус. Това е повече от непрофесионално. Ръководството на МВР е това, което трябва да реагира в този случай”, добави Сотир Цацаров. /СД

Последно променена в Четвъртък, 12 Септември 2013 12:37

1 коментар

Влезте, за да коментирате