Орешарски сменил икономическите си възгледи

Петък, 13 Септември 2013 07:51 Публикувана в У нас Прочетена 820 пъти

Премиерът Пламен Орешарски призна, че е преориентирал мисленето си от фискална стабилност към преструктуриране на икономиката. "Вярвам, че фискалната политика е важна, но по-важно е преструктурирането", заяви министър-председателят на дискусията "Бъдеще за Европа" в рамките на "Годишната среща на новите шампиони", цитиран от БТА. "Моето виждане от преди кризата беше, че стабилната фискална политика е най-важна в дългосрочен хоризонт, но сега смених мисленето си, за мен по-важно е преструктурирането и структурните мерки", каза той. 

Орешарски бе на посещение в Китай на икономически форум, наречен "малкият Давос". Премиерът отбеляза, че във всички периоди на криза след 2000 година в Европа доминира много силна препоръка за фискална рестрикция като ключов фактор за дългосрочна конкурентоспособност и създаване на устойчиво икономическо развитие. 
"Това е вярно, но от българският опит имаме интересни поуки - в добрите времена, преди кризата, България водеше много разумна фискална политика със стриктни банкови регулации, силен банков надзор. Ние имахме бюджетни излишъци между 2 и 3 процента от БВП всяка година, консолидиран държавен резерв, изплащан държавен дълг", похвали се той. 
Според Орешарски тази относително консервативна политика продължи и в периода на криза. По думите му фискалните параметри в България са отлични - бюджетният дефицит е между 1 и 2 процента и в последните години нивото на дълга е около 16 процента от БВП, банковият надзор и банковата система са много стабилни, но не действа добре икономиката - "забавихме преструктурирането и структурните реформи", посочи премиерът. 
Орешарски коментира, че монетарната и фискална стабилност вече трябва да се явяват втори фактор. Той посочи програмата на правителството за преструктуриране на икономиката, за мерки в областта на намаляване на административното бреме, за подобряване на образованието, квалификацията и преквалификацията на преподавателите, с фокус върху малките и средни предприятия и нови търговски партньорства.\СД

Последно променена в Петък, 13 Септември 2013 08:00
Влезте, за да коментирате