Облекчават визите за САЩ и Канада за българи и ги премахват за румънци

Петък, 13 Септември 2013 12:27 Публикувана в У нас Прочетена 2189 пъти

Вероятно визите за САЩ и Канада за румънските граждани ще отпаднат, а за българите да бъдат облекчени. Това гласува Европейският парламент чрез резолюция за промяна на правилника на ЕС за визите, чрез която се въвежда клауза за реципрочност, задължаваща САЩ и Канада да премахнат визите за румънски граждани, съобщи румънската агенция Аджерпрес.

Промяната може да облекчи и пътуванията на българските граждани до двете североамерикански страни. В момента гражданите на Румъния, България, Полша, Кипър и Хърватия се нуждаят от визи, за да пътуват в САЩ и Канада.  Източноевропейците от Латвия, Литва, Естония, Унгария, Чехия, Словакия и южнокорейците посещават САЩ без визи от 2008 година. Програмата на САЩ за безвизови пътувания предвижда конкретни правила и изисквания, вписани в американското законодателство. Затова нейното разширяване за тези страни, включително за България, изисква решения на американския Конгрес.


Едно от условията за безвизов режим, на което България все още не отговаря, е процентът на отказаните визи да е под 3. Отказите за българи обаче варират около и над 10 процента.\СД

Последно променена в Петък, 13 Септември 2013 16:43

1 коментар

  • Връзка на коментара Аз Петък, 13 Септември 2013 13:47 публикуван от Аз

    Гражданите на Чехия НЕ се нуждаят от визи за да пътуват до САЩ, така че се съмнявам в написаното в тази статия.

Влезте, за да коментирате