Кой казва истината за терористична опасност у нас от Сирия?

Събота, 14 Септември 2013 12:44 Публикувана в У нас Прочетена 1244 пъти

Няма пряка терористична заплаха за България заради вълната от сирийски бежанци, които идват у нас. Това заяви в „Седмицата” на Дарик радио премиерът Пламен Орешарски. „Терористична заплаха няма към нашата страна. Има повишен риск не само в България, а в целия регион, няма да сбъркам ако кажа дори в цял свят. Съвеременният динамичен свят не може да изключи каквато и да е заплаха, това го виждаме в последните няколко десетилетия”, каза той.  Вчера от ДСБ заявиха, че не е ясно има или няма заплаха за страната ни от евентуални терористични атаки, свързани с кризата в Сирия. В специално писмо до министър-председателя Пламен Орешарски тъмносините поставиха въпроса за сигурността на българските граждани, а причина затова е разминаване в изказванията на вътрешния министър Цветлин Йовчев и думите на зам.-шефа на НРС след заседанието на Съвета за сигурност към Министерския съвет от 30 август. От ДСБ искат и премиерът да им предостави актуализирания Националния план за борба с тероризма. 

Според зам.-председателя на ДСБ ген. Атанас Атанасов е объркващо вътрешният министър да твърди, че правителството не разполага с данни за наличие на пряка терористична заплаха , а заместник - началникът на НРС да каже точно обратното.
„Вицепремиерът Цветлин Йовчев заявява, че правителството не разполага с данни за терористична заплаха на територията на България. Зам.-директорът на НРС заявява, че във връзка с кризата в Сирия службата и други сродни на нея у нас разполагат с достоверни данни за реални потенциални заплахи за сигурността на страната, на отделни нейни структури, представители и граждани”, обясни Атанасов. „Искаме да питаме кой казва истината. Има ли заплаха терористична за България, произтичаща от кризата в Сирия или няма заплаха”, допълни той. 

 

Преди три дни стана известно, че Националната разузнавателна служба (НРС) и други сродни служби в България разполагат с достоверни данни за реални заплахи за сигурността на страната и на отделни нейни структури, представители и граждани. Това бе обявено от зам.-директора на НРС полк. Георги Миланов в сряда по време на XI конференция "Сигурността в Югоизточна Европа - в търсене на интелигентни решения". На наша територия се активизират специални служби на държави, чиито интереси не съвпадат с тези на страните членки на ЕС и НАТО, но разполагат с важни ресурси, които използват като икономически лостове за въздействие, каза Георги Миланов, без да конкретизира. Основната крайна цел на активността на такива служби е оказване на влияние върху политическите и икономическите процеси в страната в съответствие с техните интереси. Установени са опити на такива служби за въздействие върху различните етно-религиозни общности у нас, продължи зам-шефът на НРС.

 

Акцията "петък 13-ти" постигна пълен успех, ликуват от Антиправителствената информационна служба NOрешарски. Принуди го да излезе през изхода за боклук. Постави основния въпрос: Колко полицая са нужни, за да даде той интервю? И роди нов негов прякор #боклушарски. Днес вече го е страх да ходи по медиите на живо и съответно даде интервю за Дарик радио по телефона. \СД

Последно променена в Събота, 14 Септември 2013 14:23

1 коментар

  • Връзка на коментара Пл. Нанов Събота, 14 Септември 2013 22:13 публикуван от Пл. Нанов

    Опасност от терористична атака у нас има във всеки един момент, но тя не е в следствие на ситуацията в Сирия, а на цялостната външна политика на България от последните години.

Влезте, за да коментирате