Антоанета Цонева: Избирателният кодекс няма да спре Цветан Василев

Неделя, 15 Септември 2013 11:13 Публикувана в У нас Прочетена 1106 пъти

И най-добрият избирателен кодекс не може да спре пропагандата на Цветан Василев, който контролира 80-90% от медиите.

Това каза Антоанета Цонева Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда, създател на "Отворен парламент" и застъпник за честен изборен процес,в предаването „Неделя 150” тази сутрин в разговор какъв да бъде избирателният кодекс.

Според нея трябва да бъде разбит олигархичният модел, защото не партиите, а той диктува правилата в България. В момента обществото ни се намира в „будна кома” и няма да се събуди, докато основната причина не бъде премахната – да стане ясно кой стои в задкулисието и определя накъде да вървим. Кой посочи Делян Пеевски за шеф на ДАНС е въпрос, тясно свързан с битката срещу този тип система на управление у нас, категорична бе Цонева.

Нито мажоритарното, нито пропорционалното излъчване на депутати може да преодолее този тертип, ако във властта не влязат хора, които имат мъжеството да отстояват тези принципи и да ни оттласнат от това блато, каза омбудсманът на София Антоанета Цонева. Това според нея е абсолютно необходимо в тази криза в политическото представителство, в която доверието е стигнало дъното.

В дебата се включиха Стефан Манов от Франция, който поиска новото законодателство да направи вота на българите в чужбина равнопоставен с този на хората от страната и да се въведе електронното гласуване.

Влезте, за да коментирате