Лобистът на Станишеви Хохегер осъден в Австрия

Освен афериста, чиято присъда е най-дълга, бяха осъдени бивш депутат, рекламен бос и говорителят на тогавашния министър на правосъдието
Неделя, 15 Септември 2013 15:57 Публикувана в У нас Прочетена 898 пъти

С отсъждане на присъда от две години и половина затвор приключи във Виена процесът срещу австрийския лобист Петер Хохегер, съобщи вестник "Ди Пресе".

Петер Хохегер доби популярност в България, след като стана ясно, че е лобирал за влизането на България в Европейския съюз срещу хонорар от 1.5 млн. евро по два договора от 2006 и 2008 г., подписани от кабинета "Станишев".

Случаят "Хохегер" бе обсъждан и в специална анкетна комисия в парламента, а в края на май пария ГЕРБ сезира прокуратурата и парламента на Австрия, както и още девет европейски институции, организации и партии за участие на лидера на БСП Сергей Станишев и съпругата му Моника в аферата "Хохегер".

Районният съд във Виена е установил, че по време на предизборната кампания през 2006 г. партия "Съюз за бъдещето на Австрия" е получила 960 хиляди евро от австрийски мобилен оператор с помощта на фалшиви фактури и чрез рекламни и пиар агенции. Присъдата на Хохегер е заради облагодетелстване и фалшиви показания, дадени пред антикорупционната комисия на парламента.

До последно Хохегер отричаше да е участвал в схемата за тайно спонсориране на партията, но съдът прие, че той е действал умишлено.

Съдът постанови националистическата партия да плати глоба от 960 хиляди евро - същата сума, която е получила от "Телеком Аустрия". Това е една четвърт от бюджета й за изборите, които са на 29 септември.

Освен лобиста, чиято присъда е най-дълга, бяха осъдени бивш депутат, рекламен бос и говорителят на тогавашния министър на правосъдието.

Влезте, за да коментирате