Сова Харис: БСП - 20.9%, ГЕРБ – 17.9%, най-харесвани – Орешарски и Йовчев

Рейтингите са мерени само на политици от кабинета, дори Николай Бареков не е изследван
Понеделник, 16 Септември 2013 10:45 Публикувана в У нас Прочетена 987 пъти
На фона на протестите БСП вдига рейтинга си, а Орешарски оглавява класацията за най-харесван политик На фона на протестите БСП вдига рейтинга си, а Орешарски оглавява класацията за най-харесван политик

Ако изборите бяха днес, БСП щеше да вземе почти 21%, с 3% повече от ГЕРБ.

Това сочи социологическо проучване на „Сова Харис” по поръчка на вестник „Преса”, направено в периода 31 август - 9 септември.

Ето подреждането на основните политически играчи според „Сова Харис”:

БСП – 20.9%

ГЕРБ – 17.9%

ДПС – 6.2%

НФСБ – 2.3%

Атака – 2.1%

ДСБ – 1.3%9.5

ДБГ (Кунева) – 1.1%

СДС – 1.0%

Не съм решил – 19.5%

Няма да гласувам – 20%

Любопитното е, че за Реформаторския блок не е зададен въпрос, тъй като съществували още като проекти.

За тях е отреден друг сектор от изследването със специалния въпрос: Одобрявате ли създаването на:

Реформаторския блок е одобрен от 22%, а Движение „България без цензура” на Николай Бареков – от 20.2%. Отцепниците от ГЕРБ – БАСТА, са насърчени от 8.3%.

Така не се налага „проектите” да се сравняват с останалите политически партии.

В миналото изследване на същата агенция проекто политикът Бареков зае едно от водещите места по рейтинг.

Шефъна агенцията Васил Тончев обяснява новата концепция:

„Данните, които получихме за евентуалната подкрепа за  обявените нови политически проекти, показват, че два от тях имат възможност съществено да разместят политическите пластове. Това са Демократичният реформаторски блок (ДРБ) и платформата, която може да се развие около движението „България без цензура“. Намалялата подкрепа за ГЕРБ отваря ниша, в която може да се вместят новите субекти. Неслучайно всички се обявиха за десни или десноцентристки.

Първоначално изглеждаше, че ДРБ може да получи летящ старт с много висок таван. Ако последователно бяха овладели гражданската енергия и бяха отговорили адекватно на очак­ванията на протеста, възможността за превръщането му в основна политическа сила вдясно с тенденция за достигане на позицията на първа политическа сила в страната изглеждаше реална. Опасявам се, че нещата вече не стоят така. Опитите за колаборация с ГЕРБ, колебливостта при вземане на решения, заставането зад абсурдното искане за „оставка веднага, пък след това ще мислим какво да правим“, бързането за влизане във властта, което обслужва единствено интересите на ГЕРБ, приемането на президента за свой патрон - всичко това води до убийството на гражданския патос и свеждането на мисията от рестарт на системата до „стани, за да седна“.

„Сова Харис” е измерило рейтингите на политиците също по оригинална схема – само тези, които са в кабинета. При това положение на първо място се нарежда премиерът Пламен Орешарски и веднага след него вицепремиерът Цветлин Йовчев. Вижда се, че колкото повече скандали има около даден политик, толкова по-добре се класира. На трето място е външният министър Вигенин. Имената на останалите едва ли са запомнени от респондентите.

„Най-голямата политическа сила в момента е БСП. На фона на крещящото политическо разделение в страната социалистите изглеждат като стабилизиращ фактор и успяват в най-голяма степен да консолидират своите привърженици. Ясно е, че тази подкрепа преминава през надеждата за успешна дейност на кабинета”, казва Тончев в анализа си.

Според изследването около две трети (63% от хората) считат, че между протестиращите и правителството трябва да се изгради диалог с цел намиране на решение за излизане от създалата се ситуация. „Нагласата за незабавни избори губи популярност. Като тест за правителството се очертават предстоящите избори за Европейски парламент. Ако подкрепящите правителството партии спечелят мнозинство, тогава изборите ще бъдат безпредметни. Ако това не се случи - волята на народа ще трябва да се изрази отново евентуално през следващата есен”, прогнозира Васил Тончев.

Влезте, за да коментирате