Израелският учен проф. Хаим Гарти стана Доктор хонорис кауза на БАН

Сряда, 18 Септември 2013 00:50 Публикувана в У нас Прочетена 1208 пъти
На 17 септември 2013 г., българският евреин проф. Хаим Гарти (в средата) беше удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза  на  Българската академия на науките на тържествена церемония. На 17 септември 2013 г., българският евреин проф. Хаим Гарти (в средата) беше удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Българската академия на науките на тържествена церемония. Снимката е предоставена от ОЕБ ШАЛОМ

На 17 септември 2013 г., българският евреин проф. Хаим Гарти беше удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Българската академия на науките на тържествена церемония.

Проф. Хаим Гарти е роден в Пловдив през 1948 г. Той е вицепрезидент на Научния институт "Вайцман". Научноизследователската му дейност е насочена към хормоналното регулиране при преноса на йони и вода в бъбреците. Задълбоченото изследване на тези процеси могат да спомогнат за разработването на нови терапии за борба срещу високото кръвно налягане и бъбречната недостатъчност.

„Аз съм българин, роден съм в Пловдив. Моето семейство напусна добронамерена и приятелски настроена към евреите България, защото бяхме ционисти. И до днес пазим топли спомени за България, защото тя спаси българските евреи.” – каза в словото си проф. Гарти.

Специални гости на събитието бяха Н.Пр. Шаул Камиса Раз, посланик на Държавата Израел и Максим Бенвенисти, председател на Организация на евреите в България „Шалом”.Н.Пр. Шаул Камиса Раз поздрави проф. Хаим Гарти за високото звание и благодари на БАН за оценката и признанието към постиженията на израелския учен. Той оцени високо необходимостта от сътрудничеството в науката между България и Израел.

„На иврит Хаим означава живот, това е още един символ и показва, че пътят който е избрал и следва проф. Гарти е правилен и, че неговите научни постижения ще спомогнат за по-добър живот. Държавата Израел е построена от българските евреи и затова и днес ние сме признателни на България, защото българските евреи са участвали в създаването и развитието на науката, образованието, културата, икономиката, сигурността и отбраната на Държавата Израел.” – каза Н.Пр. Шаул Камиса Раз.

На 18 септември 2013 г. (сряда) от 11:00 ч. проф. Хаим Гарти и представители на ОЕБ „Шалом” ще поднесат цветя на Паметника на благодарността в Пловдив. От 11.30 ч. в синагогата в Пловдив – ул. „Цар Калоян” 13А ще се състои тържествена церемония и среща с представители на еврейската общност и журналисти. Председателят на ОЕБ „Шалом” Максим Бенвенисти ще връчи на проф. Хаим Гарти почетен плакет.

Последно променена в Сряда, 18 Септември 2013 10:34
Влезте, за да коментирате