Асоциацията на европейските журналисти: Пазят Орешарски като в Афганистан

Сряда, 18 Септември 2013 08:00 Публикувана в У нас Прочетена 858 пъти

Правителствената информационна служба затруднява работата на медиите, като ги запознава с програмата на министър-председателя Пламен Орешарски в последния момент. Ресорни репортери коментираха пред Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България), че практиката, въведена от настоящото правителство, е без прецедент в дългогодишната им работа с различни кабинети, пишат в специално съобщение от АЕЖ.

Те привеждат пример, че в последния работен ден от миналата седмица медиите получиха покана да отразят срещата на премиера с председателя на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Ханес Свобода, в 14.00ч. Самата среща бе с начален час 14:30ч, а в съобщението от МС се уточняваше, че журналисти ще бъдат допускани в сградата до 14:20ч.

 

Този случай далеч не е изключение – от месеци журналистите научават за срещите на премиера, на които са поканени, минути или най-много няколко часа преди началото им. Репортерите гадаят доколко тази практика е свързана с антиправителствените протести и страха от появата на протестиращи или пък с желанието да се сведе до минимум опасността на пресконференциите на властта да се появят колеги, задаващи нерационални въпроси.

 

Сигурно е обаче, че криенето на официалната програма на министър-председателя не може да се впише в стандартите за прозрачно управление. Тази практика по-скоро напомня за региони с бойни действия, като например Афганистан, където не е необичайно медиите да получават информация за посещения на официални лица едва след началото на тези визити или дори след отпътуването на госта от размирната зона.

 

Асоциацията на европейските журналисти-България настоява Правителствената информационна служба да огласява програмата на премиера и министрите от неговия кабинет най-малко 24 часа предварително, а когато предстоят почивни дни – в последния работен ден, за да могат медиите навреме да планират дейността си при отразяването на тези събития. \СД

Последно променена в Сряда, 18 Септември 2013 10:16
Влезте, за да коментирате