Вземаме 360 млн. евро заем през Германия заради актуализацията на бюджета

Сряда, 18 Септември 2013 09:08 Публикувана в У нас Прочетена 909 пъти

България ще тегли външен заем чрез Германия. Държавата планира да пласира над 700 млн. лв. под формата на облигации. Те ще бъдат емитирани през германски банки. Причината за новаторския подход на правителството е краткият срок за подготвяне на процедурата. Ако кабинетът реши да излезе на международния пазар от свое име, ще са необходими повече от три месеца да се подготвят емисията , проспектът и всички документи, свързани с него, пише в. Преса.

Затова идеята е ценните книжа да минат през немските банки, тъй като технологично това би отнело много по-малко време, обясниха експерти. Освен това се прогнозира лихвите да бъдат по-ниски и по-изгодни за страната ни. Очаква се управляващите да бъдат готови с проекта тези дни и той да бъде обсъден от Министерския съвет. Според информацията България ще пласира 360 млн. евро (704 млн. лв.), но сроковете на емисията все още се уточняват. В актуализацията на бюджета кабинетът увеличи тавана на дълга, който страната ни може да поеме до края на годината от 2 на 3 млрд. лв.


Депутатите приеха, че новият милиард може да бъде пуснат на международните пазари. Вчера финансовото министерство обяви, че България моли Брюксел за 6 години отстрочка за въвеждането на по-високия акциз на метана. Очаква се до края на октомври ЕК да отговори дали одобрява молбата.


В момента за гигаджаул метан акцизът е 0.85 лв. Ако не бъде удовлетворено желанието ни, от Нова година акцизът ще стане 5,10 лв. Така ставката на килограм ще скочи от 0,04 лв. на 0,25 лв., а крайната цена ще се увеличи с 0,30 лв. Средната стойност в момента е 1.80 лв./кг. Финансовото министерство обсъждаше и въвеждането на данъчни облекчения за семействата с деца. Тази идея обаче не е била приета от експертите, така че семейното подоходно облагане няма да има.\СД

Последно променена в Сряда, 18 Септември 2013 09:32
Влезте, за да коментирате