Обвиниха съдружник на Цветан Василев за връзки с Башар Асад

Сряда, 18 Септември 2013 11:09 Публикувана в У нас Прочетена 1090 пъти

Американски сенатори поискаха от президента Обама да наложи санкции срещу големи руски банки, защото са помагали за финансирането на инициативите на сирийските власти. В писмо до администрацията на Белия дом сенаторите-демократи твърдят, че „според многобройни съобщения, такива руски банки като ВТБ, ВЕБ и Газпромбанк правят бизнес с властите в Дамаск и по този начин нарушават санкциите, наложени от САЩ, Европейския съюз и ООН”. Руската банка ВТБ купи Българската телекомуникационна компания (БТК) заедно с Корпоративна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев. ВТБ притежава 9,9% от БТК.

Искането идва ден след като говорителят на Държавния департамент Дженифър Псаки критикува изявлението на руския външен министър Сергей Лавров за това, че атаката с химическо оръжие в столицата на Сирия не е дело на режима, а провокация.Писмото с исканията е подписано от американския министър на финансите Джейкъб Лю, сенаторите-демократи Ричард Блументал и Джин Шахин, а също така и републиканците Джон Корнин и Кели Айът.

 

Във вторник държавният секретар на САЩ Джон Кери увери Конгреса, че страната ще следи отблизо всяка стъпка за унищожаване на химическите оръжия на Сирия, като същевременно ще оставят в сила заплахата от военна операция срещу режима на Башар Асад.На среща при закрита врата Кери информира сенатската комисия по външните отношения за стратегията по химическите оръжия, която договори с Русия в Женева. Сенаторите настояват за Резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която да направи плана изпълним в идните месеци.

 

Съединените щати, Великобритания и Франция представиха в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция в подкрепа на плана за предаване на сирийския химически арсенал под международен контрол.В документа се настоява за включване на текст, отнасящ се до заплаха за употреба на сила при неизпълнение от страна на Дамаск на ангажиментите по постигнатото споразумение за химическите оръжия. Русия възрази срещу прибягването до употреба на сила и предложението за сезиране на Международния наказателен съд, който да накаже виновните за военни престъпления в Сирия.\СД

Последно променена в Сряда, 18 Септември 2013 11:19
Влезте, за да коментирате