Кабинетът умишлено проваля делото "Белене"

Сряда, 18 Септември 2013 12:24 Публикувана в У нас Прочетена 970 пъти
Министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Министърът на икономиката Драгомир Стойнев.

Адвокатската кантора White&Case, която защитава българските интереси в делото на „Росатом” в  Арбитражния съд в Париж по спор за строежа на АЕЦ “Белене”, е изпратила до енергийния министър Драгомир Стойнев предупредително писмо. В него се изразява тревогата, че България не реагира, за да защити интересите си. Писмото бе представено пред журналисти днес в парламента от бившия енергиен министър Делян Добрев.

Ето какво гласи то:

Г-н Стойнев, позовавам се първо на срещата ми с Вас и г-н Инков в кабинета Ви в петък, 9 август 2013 г., и второ, на писмото ми до Вас от 23 август 2013 г., изтъкващо спешната необходимост от това НЕК да вземе решението нашите препоръки за ангажирането на експерти и преки свидетели, имайки предвид кратките времеви срокове. На нашата среща също препоръчах въвеждането на процедура, която да позволи бързото вземане на решения от страна на НЕК, свързани с процедурни въпроси в този арбитраж. Това е съществено за напредъка на защитата на интереса на НЕК.До този момент не съм получил отговор на писмото си от 23 август 2013 г. и никаква информация дали са взети решения по нашите препоръки  за ангажирането на експерти и свидетели.При тези обстоятелства трябва да повторя, че продължителното забавяне по този въпрос рискува да навреди на защитата на НЕК и в крайна сметка да стане причина НЕК да загуби този арбитраж от 1 млрд. с последиците, което това може да има за НЕК и българската държава. Според приложимите правила дадена страна има само ограничено време, в което да представи цялостно законовата си позиция – в този случай до 25 октомври 2013 г. – и ако не направи това в разрешеното време, може да загуби арбитража. Освен това няма възможност за обжалване в арбитраж с последствие, че активите на НЕК биха били непосредствено застрашени. Също така има законов риск за държавата, ако Атомстройекспорт (АСЕ) на по-късен етап поискат да приложат решението срещу България, както е възможно да се случи.
Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов кабинетът умишлено спъва защитата на България, защото управляващите са се договорили с руската компания Атомстройремонт да си разделят единия милиард евро, който България ще трябва да плати като неустойки, ако загуби арбитражното дело. “Явно не ги касае това тях,  защото сигурно 1 млрд. евро ще си ги разделят тези, които пречат, с фирмата, която ги иска. Това е проява не на некомпетентност, а на умисъл на това правителство. И с текста, който чувам, ще сезираме и главния прокурор”, заплаши експремиерът.


Преговорите по проекта за АЕЦ "Белене" могат да бъдат възобновени, въпреки съдебния иск на "Атомстройекспорт" към българската НЕК, заяви в интервю за ИТАР-ТАСС говорителят на "Росатом" Сергей Новиков в началото на юни. Преговорният процес по "Белене" не е свързан със съдебните спорове между "Атомстройекспорт" /АСЕ/ и българската НЕК, уточни той."Не трябва да се обвързва юридическата процедура и преговорите по проекта АЕЦ "Белене", който може да бъде възобновен. Юристите, наети от АСЕ и НЕК, работят по свой график в рамките на съдебния иск в арбитражния съд", заяви представителят на държавната корпорация. Ако българският възложител възобнови преговорите, тогава ние сме готови да участваме в тях. А окончателното изслушване по делото в Париж е насрочено едва за юли 2014”. \СД

Последно променена в Сряда, 18 Септември 2013 12:42
Влезте, за да коментирате