Депутатите от БСП, ДПС и „Атака” обещаха да работят за благото на народа

Четвъртък, 19 Септември 2013 10:40 Публикувана в У нас Прочетена 665 пъти

Мнозинството в парламента прие декларацията за актуалните национални задачи и приоритетите на Народното събрание, предложена от БСП. Документът бе подкрепен от ДПС и „Атака”.

ГЕРБ се обявиха против с мотива, че той е празен и без конкретни мерки.

За декларацията гласуваха 114 народни представители, като всички бяха „за”. Депутатите от ГЕРБ не участваха в гласуването.

Бурните дебати по документа, които започнаха вчера, продължиха още по-ожесточено днес.

Декларацията коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Харесвате ли слънчевото време? Обичате ли да е лято?” – това са написали в тази декларация. Тя не може да бъде предлагана и да бъде гласувана от парламент, който е непрозрачен, нелегитимен и партиите вътре в него не знаят кой с кого управлява. Най-малко те имат моралното право да предложат такава декларация", добави той.

Борисов уточни, че не са гласували изобщо, защото в единия случай щели да кажат, че ГЕРБ са заедно с тези три партии, а в другия че не подкрепят дадени идеи, които всяка европейска партия ги има.

"И ние ги имаме, за какво трябва да ги подписваме в декларация?”, попита риторично бившият премиер и подчерта, че след малко от партията му ще внесат вота на недоверие към правителството.

В декларацията е посочено, че Народното събрание заявява своята воля чрез законодателна дейност и парламентарен контрол да работи за:

- прекъсване на порочните зависимости между бизнес и политика и за отстояване на обществените и националните интереси;

- ускорено икономическо развитие,

- за нова индустриална политика и за разкриване на нови работни места; стимулиране на различните сектори в земеделието и за опазване на уникалната българска природа – земя, гори, води;

- намаляване на бедността и неравенствата - социални и регионални, както и на различията със средноевропейските доходи;

- нарастване на грамотността и степента на образованост, за съчетаване на образование и професионални умения, за подкрепа на науката, технологичните иновации;

- овладяване на демографския срив като съдейства за подобряване на здравеопазването, за увеличаване на заетостта и за подпомагане на отговорното родителство;

- приемане на нов Изборен кодекс в съответствие с всички демократични стандарти преди провеждане на следващите избори за Европейски парламент; увеличаване на възможностите за гражданско участие в управлението и за разширяване на гражданския контрол върху него и др.

Влезте, за да коментирате