Ново гневно писмо изпрати Брюксел за злоупотреби в Агенцията по заетостта

Петък, 20 Септември 2013 18:21 Публикувана в У нас Прочетена 1184 пъти
Камелия Лозанова, шеф на Агенцията по заетостта. Камелия Лозанова, шеф на Агенцията по заетостта. Снимка: БГНЕС

Ново още по-остро писмо е изпратила Европейската комисия за злоупотреби в Агенцията по заетостта.

В него се казва, че Европейската комисия изпитва съмнения в управленския капацитет на Агенцията по заетостта. На дипломатически език това е възможно най-острата формула, с която да се каже, че ръководството на Агенцията в лицето на председателя й Камелия Лозанова е най-малкото некомпетентно.

Формулировката би могла да се тълкува и като препоръка за смяната на Лозанова, а останалата част на писмото потвърждава тази насока.

Основните критики в писмото са, че в Брюксел продължават да постъпват множество сигнали за злоупотреби, нередности и забавени плащания, изпратени от участници в програми на Агенцията по заетостта.

Европейската комисия напомня, че още преди близо година е изпратила препоръки лошите практики да бъдат отстранени. Но въпреки тях нередностите продължават, политиката не е насочена към отстраняването на принципните проблеми, а по случаите се реагира поединично, след като оплакванията стигнат до Брюксел.

За новото писмо съобщава сайтът OFFNews, който е получил информацията от източници в администрацията на Европейската комисия, към които се обърна по повод противоречивите твърдения на бившия социален министър Тотю Младенов за укритите от него забележки от Еврокомисията.

В петък вицепремиерът Зинаида Златанова съобщи, че близо година Тотю Младенов е крил безпрецедентно острото писмо от Брюксел. В него се описват нарушенията на най-близкия му човек Камелия Лозанова.

Злоупотребите в Агенция по заетостта започнаха да се разплитат след разкритията на сайтовете “Бесове” и “Флагман”, че съпругът на депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова точи пари за обучение на безработни.

Публикацията стана повод за разследване на OFFNews, в което се доказа, че чрез фирми на майка си Вяра Петрова е източила 700 000 лева от парите за безработни. По случая се сезира парламентарната комисия за борба с корупцията.

На заседанието й Камелия Лозанова се опита да прикрие Вяра Петров и да даде подвеждаща народните представители информация. Емблематичен остана моментът как Вяра Петрова тича по коридорите на парламента, за да избяга от въпросите на журналистите.

Писмото е било адресирано към Камелия Лозанова и Тотю Младенов и е подписано от Филип Хат. В него се казва, че е изпратено по повод зачестилите медийни публикации и сигнали до Европейската комисия, свързани с дейността на Агенцията по заетостта в качеството й на бенефициент по ОП “Развитие на човешките ресурси”, финансирана от Европейския социален фонд.

Лозанова, която бе най-довереното лице на доскорошния синдикалист Тотю Младенов, остана шеф на АЗ и в новото правителство с протекцията на “Подкрепа” и заради близостта си с организационния секретар на синдиката Андрей Върбанов.

Влезте, за да коментирате