Печат на тази страница

„Дойче Веле” уволни Барух и Бедров за „професионални опущения” и се извини на Цветан Василев

Протестът днес ще бъде и заради изхвърлянето на двамата журналисти от българската редакция на Радио ДВ, което всъщност е само сайт
Събота, 21 Септември 2013 09:45 Публикувана в У нас Прочетена 1023 пъти
Оценете
(3 гласа)
Шефът на Българската редакция на ДВ Верица Спасова Шефът на Българската редакция на ДВ Верица Спасова Снимка: DW

Ръководителят на редакциите за Източна Европа на „Дойче Веле” Верица Спасовска излезе с официална позиция за прекратените договори с българските журналисти Еми Барух и Иван Бедров.

Ето пълния текст на позицията на „Дойче Веле”, озаглавена “От редакцията”:

От няколко дни в „Дойче Веле” (ДВ) пристигат писма, които поставят въпроса защо германската международна медия е прекратила сътрудничеството с двама български кореспонденти. Вярно е, че ДВ наскоро се раздели с работещите на хонорар коментатори Еми Барух и Иван Бедров, защото една проверка на публикациите на Българската редакция показа, че няколко техни материала не съответстват на журналистическите стандарти на ДВ.

Причина за проверката беше писмо от българската Корпоративна търговска банка до ДВ, в което банката отправяше критиката, че публикациите на Българската редакция по адрес на председателя на Надзорния й съвет Цветан Василев са били едностранчиви. „Дойче Веле” подробно провери тези упреци и установи, че по същество те не са основателни. В същото време ДВ съжалява, че досега към господин Василев не е отправено запитване за неговата позиция – това ще бъде сторено през следващите дни.

Независимо от това внимателната проверка на публикациите на Българската редакция установи, че горепосочените автори многократно са нарушили журналистическите стандарти на Дойче веле, например: стриктното разделяне на мнение от информация или пък подкрепянето на твърдения с доказуем фактически материал.

В резултат от това ДВ реши да прекрати сътрудничеството с двамата кореспонденти. Това решение беше взето независимо от писмото от банката. Такива решения се взимат винаги, когато в рамките на редовния контрол за качество в ДВ бъдат установени споменатите професионални опущения.

Надзорният съвет на „Дойче Веле” разгледа случая на редовното си заседание в петък (20.09.2013) и единодушно одобри решението на ръководството на ДВ.

Заедно с ръководителя на редакцията Александър Андреев работата по подсигуряването на качеството на публикациите на Българската редакция ще продължи и занапред.

Дойче веле ще продължи да следи публицистично и с критична симпатия политическото и общественото развитие и публичните дебати в България.

Верица Спасовска

Влезте, за да коментирате