Заличиха образа на Цветан Василев от манастира на безсребрениците Козма и Дамян по негова молба

Бившият брокер отец Никанор сравни с вкус на гнила ябълка атаката в интернет и в медиите срещу банкера Цветан Василев, дарил над 500 000 лева на Гигинския манастир
Събота, 21 Септември 2013 16:00 Публикувана в У нас Прочетена 1425 пъти

След като с едно писмо Цвета Василев уволни от „Дойче Веле” двама журналисти, банкерът реши да направи едно добро дело.

Поискал да заличат лика му от Гигинският манастир, наречен на светите безсребреници Козма и Дамян, където маститият банкер бе изографисан заради добротворна дарителска дейност.

Василев сам е поискал да изтрият портрета му преди дни, тъй като снимки от обителта предизвикаха реакция в публичното пространство и медиите, съобщава Дарик радио.

„Безобразна простащина” нарече медийния интерес към ктиторската дейност на Василев един от монасите – Никанор. Освен простащината причина за медийния шум било религиозното невежество на българите и липсата на ценности.

„След като конкурентите му не успяха да го победят на пазара, сега опитват с очерняне по медиите”, коментира още Никанор, който в светския си живот е бил брокер по професия ята и очевидно разбира от пазарна конкуренция.

Никанор сравни с вкус на гнила ябълка атаката в интернет и в медиите срещу изрисувания ктиторски образ на банкера Цветан Василев, дарил над 500 000 лева на Гигинския манастир:

„Това светотатство, което извършиха – да влизат, да показват този човек, който е много свестен и качествен. Делото, което е направил, ще остане за поколенията. Това нещо ще трябва да се стимулира, това дарителство на богатите хора. Тези, които са против него и му скроиха това омерзително нещо, ги няма никъде нарисувани, защото никъде нищо не са дали и не са построили. Що за учудване е, че един ктитор, не говоря за обикновен дарител, се изписва. Това е нещо съвсем нормално”, гневи се отецът.

„Аз все пак съм финансист. Знам какво значи една банка и колко важна е тя. За мен е един от хората, които се нарежда в графата предприемачи. Тези, които се стараят в България да се създава благосъстояние. Да има и да се разкриват работни места. Никъде не съм видял той да е отхапал от общото, за да привлече към частното. Напротив, в момента на най-тежка световна финансова криза той успя да продаде миноритарен дял акции от българска банка на чуждестранни инвеститори и вкара в тази страна тогава 200 милиона”, каза Никанор.

„Човекът се погнуси от тази кампания. Без това едвам го кандърдисахме. Ние искахме да има негов портрет, а не той. Човекът каза, че след като се е вдигнал такъв шум, да го няма, като не искат да го виждат неговите врагове. Нормална човешка реакция на един скромен човек.”, добави още отец Никанор.

Последно променена в Събота, 21 Септември 2013 20:28

2 коментара

  • Връзка на коментара rado_technology Вторник, 24 Септември 2013 16:05 публикуван от rado_technology

    А ти кога правиш милостиня, нека лявата ти ръка не знае, какво прави дясната,

    4. та милостинята ти да бъде скришом; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве.

  • Връзка на коментара банкера Неделя, 22 Септември 2013 19:54 публикуван от банкера

    Блажени са вярващите, отче Никанор.

Влезте, за да коментирате