Премиерът и министърът на културата ще празнуват Сукот в софийската Синагога

Понеделник, 23 Септември 2013 00:20 Публикувана в У нас Прочетена 1240 пъти
Софийската Синагога е третата по големина в Европа след тези в Будапеща и в Амстердам. Проектирана е от австрийския архитект Груенангер в испано-мавритански стил. Открита е на 09 септември 1909 г., в присъствието на цар Фердинанд и царица Елеонора.  Софийската Синагога е третата по големина в Европа след тези в Будапеща и в Амстердам. Проектирана е от австрийския архитект Груенангер в испано-мавритански стил. Открита е на 09 септември 1909 г., в присъствието на цар Фердинанд и царица Елеонора. Снимка: http://www.tourism-bg.net/obekti/72_sofia_sinagoga.html

Днес, 23 септември 2013 г. в 13.30 ч в Централната софийска синагога, ул. „Екзарх Йосиф” 16, министър-председателят Пламен Орешарски и министърът на културата Петър Стоянович ще присъствуват на празника Сукот. Ученици от втори клас на 134 СОУ „Димчо Дебелянов” с изучаване на иврит и английски ще представят традициите на празника.

От организацията на евреите в България „Шалом“ поясняват, че еврейският календар отбелязва времето от Сътворението на света. Той се основава на лунната година, заимствана от древния Вавилон. Според еврейския календар на 4 септември 2013 година започва 5774 година.

Празниците в еврейския календар нямат фиксирани дати. Тази година празникът Сукот започва вечерта на 18 септември и завършва на 25 септември. Сукот, празникът на шатрата се празнува 7 дни – от 15 до 21 Тишри (от вечерта на18 до 25 септември 2013, първият ден на празника реално е 19 септември т.г.). Сукот е весел празник, който символизира 40-годишното странстване на евреите след Изхода от Египет.

Преди празника се издига сука (шатра) – временна постройка с четири стени и покрив от клони и растения, през които задължително през нощта трябва да се виждат звездите. Освен странстването в пустинята, суката напомня и, че човешкият живот не е вечен. В нея задължително трябва да има лулав (неразлистена палмова клонка), етрог (цитрусов плод с форма на сърце) и адаса (лист от мирта, наподобяващ човешко око). Празникът е свързан и с идеята за красота и според Талмуда суката се украсява с ръчно изработени стени и сплетени висулки от даровете на земята – грозде, бадеми, нар, житни класове и др.

По време на празника суката е своеобразен дом – организират се срещи, може да се чете, да се учи, да се разговаря, а най-уважавани са тези, които нощуват в нея. В суката се поднася храна, като след вечерната молитва се чете Кидуш (благословия) за виното. Седмицата на празника дава възможност да се отправят покани за гостуване към достойни и уважавани членове на обществото.

Празникът е съпътстван от веселие, смях и песни. Дните на празника, които са в средата на седмицата са работни, но четвъртият – Хошана Рабаа (Спасете ни) е последен шанс за пречистване на душата от греховете, сторени предишната година. Последният ден от празника – Шемини Атцерет в синагогите се чете молитва за дъжд и се прави възпоменание за починалите близки.

Влезте, за да коментирате