След реклама за 10 млн. от 350 хиляди до 1 милион остават без телевизия

Понеделник, 23 Септември 2013 14:58 Публикувана в У нас Прочетена 1046 пъти

След изключването на аналоговия сигнал за разпръскване на радио-телевизионния сигнал от 1 октомври от 350 хиляди до 1 милион българи остават без ефирна телевизия. Това стана ясно от думите на Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), пред БНТ. Той коментира, че кампанията,  рекламираща цифровизацията, за която правителството (на Бойко Борисов – бел.ред.) изхарчи над 10 млн. лв., е "доста натрапчива" за хората. "Друг въпрос е какво са разбрали, ще видим на 30 септември", допълни регулаторният шеф.

Проблемът е в това, че според дадените от самата КРС разрешителни за изграждане на мултиплексите, през които вече се излъчва паралелно с аналоговия и цифровия сигнал, техните оператори са длъжни да покрият 95 процента от населението, а във втория етап 85 на сто от хората. Но Божков уточни, че операторите на мултиплексите не са задължени да покрият 100% населението. „Така хората там ще останат без телевизия и без радио и "без да искаме, ще бутнем тези хора усилено към закупуването на сателитни чинии и ползването на сателитните оператори", каза шефът на КРС. Божков каза, че е помолил мултиплекс операторите да изработят публична карта на страната, на която "поименно, по села, по население да се знае кои ще имат сигнал и кои няма да имат сигнал". Защото формално те са си изпълнили задължението. Де факто обаче 350 хиляди до 1 милион няма да могат да получават този сигнал", каза председателят на комисията и обясни, че не става въпрос само за села и паланки, а и за населени места с над хиляда души. По думите му социално слабите в тези региони ще получат декодери и "може би ще им служат като украшения или действително ще стане този вторичен пазар на препродажба, както се използват примерно едни други социални помощи". 

 

Грубото нарушаване на правилата и бездействието за премахване на грешките принудиха Европейската комисия да заведе дело в Съда на Европейския съюз срещу България. Съдът в Люксембург образува производство на 2 юли. Европейската комисия е установила, че България неправомерно е ограничила броя на мултиплексите, на които се качват цифровите канали. Потенциално тези предприятия са можели да бъдат пет, с което да се осигури конкуренция. "Това е било направено на базата на критерии, които са били непропорционални и не са били обективни. По този начин Република България е създала специални права за осъществяването на тези електронни съобщителни услуги", се казва в правните основания на ЕК. В момента двете компании - "Тауърком" (впоследствие "НУРТС-България") и "Хану про", държат 6-те основни мултиплекса. И двете фирми са обвързани с офшорни компании, свързвани с банкера Цветан Василев./СД

Последно променена в Понеделник, 23 Септември 2013 20:06
Влезте, за да коментирате