Радан Кънев: Костов нямаше никакво влияние за състава на Гражданския съвет на Реформаторския блок

Никога не съм харесвал елитарността в ДСБ, която ограничава възможността да правиш реформи, казва лидерът на ДСБ
Вторник, 24 Септември 2013 10:12 Публикувана в У нас Прочетена 1044 пъти
Радан Кънев Радан Кънев

Елитарността е нещо, което никога не съм харесвал в ДСБ, защото безкрайно ограничава възможността да влияеш върху политиката и да променяш. Не можеш да си затворен, елитарен и реформатор, защото целта на реформатора е да постига мнозинства и да осъществява промени.

Това каза лидерът на ДСБ Радан Къневв интервю за „Дневник”.

„Мисля, че в голяма степен навлизането в по-малките градове, на различните социални и етнически групи ще бъде задача на блока като политически съюз повече, отколкото на отделните партии в него. Защото в моя възглед не е редно тепърва да навлизаме като отделни партии в конкуренция за неразработени социални групи или територии. Защото сме партии с много сходен профил”, обясни Кънев.

Според Радан Кънев атаките срещу Гражданския съвет към реформаторския блок са били координирани. „С всички хора в гражданския съвет говорихме предварително и всички те знаеха, че поемат риск да попаднат под ударите на компроматните машини. Тук е обичайно, когато някой е под атака, да се разграничиш от него и да го оставиш да се дави. Това е нещо, което ние няма да направим и смятаме, че е стъпка напред за българската политика – солидарност срещу подобни необосновани обвинения, дори когато тя носи малко негативи”, казва Кънев.

Лиедерът на ДСБ отказа да коментира личните си разговори и съвети, които е получавал от Иван Костов. Но е категоричен, че бившият лидер не е играл никаква роля при подбора на членовете на съвета. А препоръката му беше да бързаме със създаването на Гражданския съвет, за да осигурим необходимото сцепление между партиите в блока.

„Позицията ни срещу ГЕРБ е единодушна, тя не е предизвиквала никакви спорове. Обсъждали сме без напрежение, но с много жар и отделено време как да я представим просто, защото особено през не много добросъвестни медийни интерпретации тя беше тълкувана по какъв ли не начин. И отделихме много време на думите, а същността на отношението ни не се е променила и няма различни мнения по нея.

За никакви сговаряния с ГЕРБ не може да става дума, път към единство под каквато и да е форма между ГЕРБ и Реформаторския блок няма и единственото, което имаме общо, е една непосредствена политическа задача, но не и кауза – отстраняването от власт на сегашното правителство и политическите действия за нови парламентарни избори”, обясни Радан Кънев.

„ГЕРБ и БСП имат огромен интерес от запазване на двуполюсния модел, който изградиха на президентските избори през 2011 г. и укрепиха на парламентарните избори през май. По този начин две партии с много ограничено политическо влияние, с твърд електорат далеч под 1 милион души, успяват да си разделят над 2 милиона гласа на принципа на противопоставянето – едни хора да гласуват за БСП, за да не виждат повече Борисов на власт, а други да гласуват за ГЕРБ, за да не бъдат допуснати червените отново на власт. Това също е тактика, добре позната на старата десница”, смята Кънев.

Според Радан Кънев не се е обезсмислил въпросът кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

„Не може да се обезсмисли, защото най-големият проблем на правителството е липсата на отговорна политическа воля зад него. Най-лошото не е, че имаме кабинет на БСП и ДПС. Проблемът е, че имаме ясни паралели с времето на Любен Беров, когато това беше правителство на "Мултигруп", а не просто на БСП и ДПС. Така че въпросът кой дава нарежданията на премиера е изключително тревожен. Защото с всички проблеми на управлението на ГЕРБ или на тройната коалиция ние имахме партийни лидери, които платиха политическите си грешки с излизането на партията си в опозиция. Тук имаме безотговорен човек, не знаем кому се отчита и няма да получим отговор на този въпрос. Може обаче да се окаже, че отговорът има наказателно-правни аспекти, защото има влияния в публичната власт, които не са легитимни и не са допустими”, казва лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Влезте, за да коментирате