Корнелия Нинова: Детските надбавки се дигат с 15 лв. при доход под 350 лв.

Сряда, 25 Септември 2013 09:06 Публикувана в У нас Прочетена 1345 пъти

Детските надбавки, които в момента са 35 лв., ще бъдат увеличени на 50 лв. от 1 януари догодина, обеща Корнелия Нинова.

За отпускането на средствата доходът на член от семейство не трябва да надвишава 350 лв. Преди време от соцпартията лансираха версията този доход да се вдигне на 500 лв., но явно разчетите им не го позволяват.

Далеч по-предпазливият в изказванията си социален министър Хасан Адемов досега не е споменавал конкретна сума. Както вече стана ясно, въпреки обещанието на социалистите парите да се получават за всички деца, това няма да се случи.

Сред идеите за образователни реформи, изсипани набързо след вчерашното заседание на партийното ръководство, се оказа създаването на чисто нов фонд, който да подпомага училищата, университетите и научните институти да усвояват европейски средства. Заради недостиг на пари за съфинансирането със собствени средства сега не се усвояват милиони, мотивираха се социалистите. Засега обаче не се знае откъде и с каква сума ще се финансира фондът.

БСП лансира вчера поредните идеи в областта на образованието, по част от които има сериозно разминаване между соццентралата и разбиранията на просветния министър проф. Анелия Клисарова. Социалистите ще предложат задължителната предучилищна подготовка за 5- и 6-годишните деца да се провежда само в детските градини, а не и в училищата, каквато възможност се допуска и в момента. Дори стигат по-далеч - в годината, в която изтече гратисният период и двегодишната подготовка преди постъпване в училище, да стане задължителна.

Намеренията за промени в областта на образованието вчера обяви шефът на просветната комисия в парламента Ваня Добрева, която представи приоритетите на соцпартията в областта на образованието. "Сегашната законова разпоредба трябва да се преосмисли”, мотивира нуждата от промяна Добрева.

Идеите на БСП за 5-годишните се разминават със заявеното намерение на просветния министър проф. Анелия Клисарова задължението да остане и това да залегне в новия закон за средното образование. Разминаване между Клисарова и "Позитано" 20 имаше и в позицията за финансирането на частните училища - идея, предложена от ГЕРБ. По този повод вчера от БСП отново повториха, че държавата няма да дава пари на частните школа.

Влезте, за да коментирате