Държавата губи милиони от златната акция в БТК в полза на Цветан Василев

Сряда, 25 Септември 2013 09:42 Публикувана в У нас Прочетена 1191 пъти

Държавата ще загуби милиони от съгласието си да бъде обезсилена златната й акция в БТК, което трябва да бъде одобрено от правителството днес и да стане факт на общото събрание на акционерите на дружеството, насрочено за 30 септември. Строго секретна обаче се оказа сделката за отпадането на блокиращата акция, която дава право на държавата да налага вето върху решенията на новия собственик на БТК – "Вива Телеком България", в който акционери са руската банка ВТБ и банкерът Цветан Василев.За щетите предупреди министърът на транспорта Данаил Папазов, който упражнява правата върху златната акция. С мотива, че решението за приетите от държавата условия да се откаже от златната акция е класифицирана информация той отказа да коментира подробности.

По неофициална информация държавата се е съгласила на обезсилване на златната акция срещу изплатени вече от новия собственик на телекома 100 млн. долара, пише Медиапул. Срещу това ще бъдат вдигнати запорите от страна на транспортното ведомство върху продажбата на стотици имоти и прекратяването на всички съдебни претенции водени от страна на държавата срещу БТК. Сумата е значително по-малка от постигнатото решение по арбитражното дело за изплащане на държавата на разликата от 80 млн. евро от препродажбата на дружеството от "Вива венчърс" на "Адвент" плюс лихвите от 13 млн. евро или общо 93 млн. евро.

 

Така по валутните курсове за днес това означава, че държавата се е отказала от 35 млн. лв. срещу неясно какво.
Спечеленото международно дело срещу собствениците на БТК беше заведено по искане на бившия финансов министър Симеон Дянков, който беше против обезсилването на златната акция, докато не бъде изпълнена т.нар. клоу-бек клауза от приватизационния договор, според която при последваща продажба на повече от 65 на сто от телекома за над 300 млн. евро да се платят на държавата 10 процента от постигнатата в сделката горница.


Отделно Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) водеше две дела заради неизпълнение на клаузи от приватизационния договор свързани с трудовата заетост, заради уволнения на работници. Едното дело за 40 млн. лв. беше загубено от международния арбитраж в Париж, а другото за 20 млн. лв. остана висящо.


Претенции към собствениците на БТК имаше и Министерството на отбраната за 18 млн. лв. за т.нар. секретни обекти. До завеждане на дело обаче не се стигна, защото шансовете за успех бяха оценени като нищожни.


Тези спорове също са уредени окончателно с постигането на извънсъдебна спогодба между агенцията и новия собственик на БТК на 31 май 2013 г., се казва в отговор на АПСК до Mediapool, без да е посочено как. Нито едно ведомство и новите собственици на БТК не пожелаха да отговорят на въпросите на Mediapool за цената на сделката за обезсилване на златната акция.
Транспортният министър обясни, че ще изпълни решение, взето от служебния кабинет, по което са настъпили всички условия – да са минали 5 години от продажбата на БТК, да е изплатена сумата по клоу-бек клаузата и собствениците да са поискали освобождаването на акцията от държавата.


Решението за сделката с БТК е взето на 17 април от служебния кабинет, като спогодбата е подписана на 22 май, каза Папазов и допълни, че документите са строго секретни и се водят класифицирана информация. Новият мажоритарен собственик на БТК "Вива Телеком България" засега запазва мълчание. "Нямам информация за сделката", каза Красимир Катев, представител на руската банка ВТБ, която е държи акции във "Вива Телеком България". По думите му най-вероятно информация има в централата в Москва.
От офиса на банкера Цветан Василев, който е другият собственик в дружеството, до момента не е получен официален отговор на запитването на Mediapool.\СД

Последно променена в Сряда, 25 Септември 2013 09:50
Влезте, за да коментирате