Иван Бедров: Извратено е да се оправдаваме пред някого, превърнал медии в бухалки

Българската медийна среда прилича на тази отпреди 1989 г., коментира Еми Барух скандалното уволнение под натиска на Цветан Василев
Сряда, 25 Септември 2013 10:48 Публикувана в У нас Прочетена 947 пъти
Дългата ръка на банкера Цветан Василев уволни двамата журналисти в уж независимата медия "Дойче Веле" Дългата ръка на банкера Цветан Василев уволни двамата журналисти в уж независимата медия "Дойче Веле"

"Извратено е ние да обясняваме дали сме нарушили нещо, обвинени от някого, който е превърнал медии буквално в бухалки", каза Иван Бедров, който заедно с Еми Барух коментираха уволнението си от „Дойче Веле” пред бТВ.

Двамата журналисти, сътрудници на българската редакция на „Дойче Веле”, бяха уведомени с есемеси, че повече няма да бъдат сътрудници на сайта заради „професионални опущения”. Истинсакат причина, както стана ясно, е писмо от собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Всилев, който се е засегнал от коментари на Барух и Бедров.

Въпросът "Кой предложи Пеевски?" е метафора за цялата българска действителност и ние просто го зададохме. Така журналистите Еми Барух и Иван Бедров коментираха пред по bTV прекратеното си сътрудничество с българската редакция на "Дойче Веле".

Според Барух, която работи в „Дойче Веле” повече от 23 години, позицията за неспазените журналистическите стандарти е лицемерна, още повече че според официалното съобщение решението за отстраняването им е било взето "независимо от писмото на Корпоративна търговска банка”. "Нито веднъж до този случай не съм получавала препоръки за какво да пиша и как да пиша. Може би Корпоративна търговска банка назначи Делян Пеевски и управлява тази държава?”, заяви журналистката.

Бедров подчерта, че материалите, които се публикуват в "Дойче Веле" се проверяват стриктно и минават през "многостепенна форма на контрол".

"Не тази колегия е ядрото на злото – тя е подложена на натиск, поддала се е. "Дойче Веле" и това, което се случи с нас, е елемент от една картина, за която българското общество има право да знае”, подчерта Еми Барух.

По думите й българската медийна среда прилича на тази от преди 1989 г., когато медиите са били последната врата, на която гражданите да почукат. "

Днес става същото. Хората стигат до медиите, защото институциите не откликват", подчерта Барух и допълни: "Това правителство възпроизвежда обществените нрави на тоталитаризма с начина, по който оказва натиск. Ние сме част от пейзажа, но важното за аудиторията е да разбере защо пейзажът е такъв."

Влезте, за да коментирате