Харалан Александров: Идеята, че ГЕРБ е опитомена опозиция, трябва да се преразгледа

Нестандартната ситуация днес с провала на вота е печеливша за Бойко Борисов, смята антропологът в интервю за агенция „Фокус”
Сряда, 25 Септември 2013 14:07 Публикувана в У нас Прочетена 1798 пъти

Това, което стана според мен, е, че от един предизвестен провал (тъй като беше ясно, че вотът на недоверие не може да мине) ГЕРБ и Борисов успяха да го обърнат в своя полза, като отново застанаха в центъра на обществения интерес.

Това заяви в интервю за агенция „Фокус” антропологът и член на Гражданския съвет на Реформаторския блок Харалан Александров по повод несъстоялия се дебат днес в парламента като част от вота на недоверие, поискан от ГЕРБ.

„Може да се спори доколко това е почтен метод за парламентарна борба, но със сигурност е легитимен и със сигурност успя да изненада и да обърка техните опоненти. Това, което сега предстои, е борбата за интерпретацията на този акт. И много интересно е, какво ще бъде неговото продължение оттук-нататък, тъй като не могат да си позволят безкрайно да повтарят едно и също, ще се наложи да проявят творчество”, коментира Александров.

Според антрополога в момента контролът отново е в ГЕРБ и те са го направили по нестандартен начин. „Отсъствието на „Атака”, както и присъствието им, е доста натоварено със смисъл в тази ситуация, в тази конфигурация. „Атака” е в много трудна позиция, тъй като каквото и да направи, общо взето може само да минимизира загубите. Съчетанието на една приятна екскурзия на чужди разноски с отсъствие от терена на сблъсъка може би е печеливша позиция”, смята Харалан Александров.

На въпрос на „Фокус” защо Александров смята предизвестения провал на вота в свой успех, той отговаря: ГЕРБ определено успя да си върне инициативата, което никак не е малко от гледна точка на политическото послание, което изпраща: „Ние сме тук, силни сме, и не сме загубили готовността да изненадваме”. Това е много важно политическо послание, особено за симпатизантите на ГЕРБ.

„БСП отново беше поставена в положение да се оправдава. Изключително важно в политиката е този, който става първосъмишленик на ситуацията, и това в случая направи ГЕРБ. Всеки следващ, по необходимост, трябва да реагира на вече възникналата ситуация и да се опитва да интерпретира в своя полза. Тоест, чисто политически, ГЕРБ поведе днес. Винаги, когато какъвто и да е въпрос се превърне в терен за властово преборване – Борисов печели. Това сме го установили. Тоест, идеята, че ГЕРБ е опитомен, укротен и сложен в кошарката, като добра, кротка и безобидна опозиция, трябва сериозно да бъде преразгледана”, анализира ситуацията днес Харалан Александров.

4 коментара

 • Връзка на коментара георги Четвъртък, 26 Септември 2013 17:12 публикуван от георги

  Днешната ситуация пак ли е печеливша за ББ, г-н социален антрополог! Смешници!

 • Връзка на коментара Дедо Йоцо-Кьоравия Сряда, 25 Септември 2013 23:29 публикуван от Дедо Йоцо-Кьоравия

  Това "платен репортаж", пардон "коментар" ли е?

 • Връзка на коментара Иван Сряда, 25 Септември 2013 23:06 публикуван от Иван

  Някой ще повярва ли на тази безумна лъжа?

 • Връзка на коментара георги Сряда, 25 Септември 2013 16:37 публикуван от георги

  Уф, и ти ли бе, Харалане, и ти ли почваш като Лайчев и Кольовците да говориш по византийски и да подготвяш връщането на Бокоподобните във властта. Когато и умните заговорят на византийски, човек спира дъха си.

Влезте, за да коментирате