Настаняват 5 хиляди бежанци в нов дом в София

Четвъртък, 26 Септември 2013 07:42 Публикувана в У нас Прочетена 738 пъти

Дом за настаняване на бежанци отваря врати в квартал "Военна рампа" в София, като в него ще бъдат настанени около 5000 души, обявил зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов вчера. В рамките на тази седмица ще започне да функционира и домът за временно настаняване на чужденци към дирекция „Миграция” в Елхово, където ще бъдат приютени още 300 души.

Освен това два неизползвани имота, които правителството е отнело от земеделското и от просветното ведомство, са били предоставени на Държавната агенция за бежанците. Причината е, че двете институции вече не използват зданията. Първият имот е на закритата Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване, а другият – неизползвани сгради в район "Кремиковци". В сградите ще бъдат разкрити центрове, в които ще бъдат настанени чужденци, търсещи закрила.

Освен това 980 кофички кисело мляко са били предоставени от Българската хранителна банка за бежанците, настанени в новия център във Враждебна, пише "Новинар". Осигурени са по 2 кофички кисело мляко на човек. В момента там има 475 души. Предвидено е и допълнително количество кисело мляко, което да се раздаде на други бежанци, които се очаква да бъдат настанени в центъра. "Превозваме млякото с хладилен бус и гарантираме безопасност и качество на дарените храни", обясни за "Новинар" изпълнителният директор на организацията Цанка Миланова и допълни, че млечните продукти са годни за консумация до неделя. Хранителната банка има готовност да предостави пакетирани и замразени храни като банички с различни пълнежи, ако бъдат осигурени условия за съхранение и приготвяне на храна.

Междувременно стана ясно, че външният министър Кристиян Вигенин е обсъдил със своите колеги от ЕС мерките, които страната ни е предприела във връзка със засилената бежанска вълна, по време на 68-ата сесия на ООН в Ню Йорк, съобщават от пресслужбата на ресорното министерство. "Страната ни до момента не се е сблъсквала с подобен проблем и затова й е необходима експертна и финансова подкрепа от страна на европейските партньори за неговото решаване", категоричен е Вигенин. Междувременно само за едно денонощие турско-българската граница е била премината нелегално от 62 души, сред които и 48 сирийци, съобщиха от МВР.\СД

Последно променена в Четвъртък, 26 Септември 2013 07:48
Влезте, за да коментирате