БСП и Атака пак скриват ченгетата от Държавна сигурност

Четвъртък, 26 Септември 2013 08:13 Публикувана в У нас Прочетена 939 пъти

БСП и Атака искат да възстановят параграф 12 от Закона за досиетата и да скрият тайните на служителите в Държавна сигурност. Разкриването на такива данни не бива да застрашава живота на такива служители е единственото решение, което дава Съветът на Европа по този въпрос, каза депутатът от КБ Младен Червеняков пред БНР по повод внесеното предложение от депутати от Коалиция за България и Атака за промени в Закона за досиетата и възстановяване параграф 12. Не става дума за хора, които са били доносници, а хора, които са служили на родината си. Този закон беше подготвен още в началото на това НС, но не го внесохме, защото много по-важни бяха икономическите и социални мерки в законотворчеството. Червеняков припомни, че този параграф е бил премахнат в края на мандата на ГЕРБ през декември 2012 г.

Според параграф 12 не се установява принадлежност за всички заемащи или заемали длъжност началник на отдел или началник на сектор в цивилното и военното разузнаване след 16 юли 1991 година. Въпреки острата съпротива на БСП и дори на кръгове в ГЕРБ, по времето на предишното управление, параграфът бе изваден от закона по предложение на тогавашните депутати от Синята Коалиция Иван Костов и Йорданов Бакалов.


След отпадането на параграф 12 Комисията по досиетата осветли директора на Националната разузнавателна служба (НРС) Драгомир Димитров, декана на Историческия факултет на Софийския университет Пламен и Митев и други като щатни служители на бившата Държавна сигурност.


Сега депутатите, които искат връщането на параграф 12, посочват, че Комисията по досиетата е показала, че предвидената в чл. 32 защита на документи не може да служи като превенция по отношение на сигурността, в това число и живота на служителите на двете български разузнавателни служби. Предложението, внесено днес е на депутатите от БСП Младен Червеняков, Стефан Данаилов, Атанас Мерджанов, Таско Ерменков и колегата им от "Атака" Явор Нотев.\СД

Последно променена в Четвъртък, 26 Септември 2013 08:21
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате