Андрей Райчев: Пеевски трябваше да разкове кочината на Борисов

Четвъртък, 26 Септември 2013 07:56 Публикувана в У нас Прочетена 1370 пъти
Социологът Андрей Райчев смята, че най-важното в политиката е да определиш ясно врага Социологът Андрей Райчев смята, че най-важното в политиката е да определиш ясно врага

За социолога Андрей Райчев няма тайна кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Според него въпросът е с каква цел е поет този риск.

Райчев отговаря категорично на въпроса в интервю за OFFNews, където споделя свои размисли за политическата ситуация и нейното развитие в бъдеще.

Станишев и Местан са отговорът на най-задавания въпрос от последните месеци, смята социологът.

„Защо те се решиха на този рискован ход? Защото, печелейки изборите със съвсем малко, даже не печелейки изборите, а закрепвайки по чудо някаква власт с един глас от Волен Сидеров, те разположиха всичките си шансове по линията да удрят Бойко Борисов. Да смажат Бойко Борисов. Защото в техните очи – между другото отчасти са прави – той демонтираше демокрацията в страната. Те са абсолютно сигурни, че той правеше фалшиви избори, той несъмнено доминираше в медиите и играеше мръсни игри с прокуратура, съд и полиция”, казва Райчев.

Той обаче споделя, че не знае по какви причини Пеевски е минал на страната на противниковия отбор, след като е бил „основен приятел” на Борисов. Целта обаче е ясна за социолога:

„И те решиха този човек (Пеевски – б. ред.) да го сложат именно като най-добре разбиращия механизмите – да го накаже, да му разкове кочината, както казват българските селяни. Представете си прасето в двора, което 12 часа рови нещо, после трябва да работите 4 месеца да събирате последиците. Това беше принципна грешка. Не само защото Пеевски е скандален и дразни. Самата идея, че правителството ще оцелее, залагайки на негативна дейност, а не на позитивна, е грешна.”

Според Райчев „потенциалната фалшификация” на изборите е можела да осигури на Борисов втори мандат с Яне Янев и купеното от него СДС. „И страхът им, и омразата, която възникна от това, ги реши на този ход.”

Защо обаче нито Станишев, нито Местан не се осмелиха да признаят, че те са взели решението за назначаването на Пеевски?

„Тук въпросът е по-скоро кой има най-малка цена да каже “Аз бях”. Значи очевидно Местан плаща най-малка цена, като каже “Аз бях”. Защото неговият електорат не се влияе много от медии. Но няма никакво съмнение, че са заедно двамата. Зад предложението им стои представата им какво трябва да правят, волята да сринат Борисов със земята. Оказа се обаче, че това не е толкова лесно. Минаха вече три месеца, а за Борисов не е намерено нищо. Нито един сериозен упрек към Борисов. Освен този потенциален, който виси за фалшификацията, но там няма да излезе Борисов. И да излезе някой, няма да е Борисов, дори да е знаел”, казва Андрей Райчев.

Според социолога Станишев е спечелил вътрешната битка в БСП, защото ясно е идентифицирал врага – Бойко Борисов.

„Аз съм врага на Борисов, аз се бия до смърт с него, няма никакъв компромис по никакъв повод да има. Станишев зае тази поза. Това е тайната на неговата победа. Аз затова казвам, че Бареков сега има шансове по силата на факта, че той застава точно в тази поза: Аз ще го дера тоя докрай”, анализира Райчев.

Според него десните допускат компромис: „А това е фатално. Или трябва да се залепят за него и да кажат: Да, Борисов е полезен, наш човек. Или да отидат на другото: Бърдоква, мутра, лош, идиот. Лъкатушеното води немедлено до това, което им се случи на тях – смъртта.”

Райчев е категоричен, че лъкатушенето в политиката убива: „А дори Костов – с целия му опит, с цялата му сила, с огромния му талант на политик, дори той лъкатушеше по въпроса за Бойко Борисов. Ту едно, ту друго. Ту едно, ту друго. И край.”

За протестите социологът смята, че това е опит за възстановяване на СДС. „Това не е граждански протест, това просто е опит за възстановяване на СДС. Вижте хората, които го правят. Това са готините СДС-ари. Мишо Неделчев примерно. Това е онова СДС на хубавата синя идея. Но това не е граждански протест. Но дали СДС може да бъде възстановено, така да се каже, аз не виждам даже наченки на този процес.”

Райчев споделя за Реформаторския блок: „Изобщо не вярвам, че Меглена Кунева ще се разбере с Радан Кънев. Не им виждам интереса, те ще се претопят. А тя има свой електорат, собствен. А и не са преодолели въпроса за ГЕРБ.”

Той коментира и тезата на проф. Калин Янакиев, че в момента наблюдаваме протест на българското качество срещу българското количество:

„Тази теза е политически гроб студен. Той съобщава на тези, които смятат да ги подкрепят, че те са боклуци. Ти отиваш и казваш: Абе, изберете ме, бе, боклуци. Какъв шанс имаш? Това е теза, която съхранява някаква гордост, лична идентичност. Ти оставаш цял. Не се разпадаш от факта, че си малък. Но с тази теза да се ходи да се печелят избори е невъзможно.”

„Това е сектантска теза, адресирана към някакво оцеляване на някакво ядро, което на следващ етап пак да се разшири. Защото, Бога ми, да ходиш на избори с такова нещо е просто малоумно. И никой не го предлага на избори. Чисто и просто това е оцеляване. Временно тържествува дяволът и тъмното, но ще дойде нашият час. До това се свеждат тези думи”, смята социологът Андрей Райчев.

1 коментар

  • Връзка на коментара Благовест Цветанов Четвъртък, 26 Септември 2013 17:35 публикуван от Благовест Цветанов

    "Да разковеш кочината" е врачански лаф. Но друго ме тревожи - кои се превърнаха първи в пиар-агенти: социолозите (като Райчев) или журналистите (като Капута)?

Влезте, за да коментирате