„Дойче Веле” плете интрига около Бедров и Барух с помощта на Цветан Василев

Четвъртък, 26 Септември 2013 10:34 Публикувана в У нас Прочетена 1097 пъти
Цветан Василев (зад охранителя) и Делян Пеевски - некоронованите крале на медийна империя в България Цветан Василев (зад охранителя) и Делян Пеевски - некоронованите крале на медийна империя в България

Международната медия на Германия Deutsche Welle, и по-точно шефовете от българската редакция, се опитват да омаскарят журналистите Иван Бедров и Еми Барух с „разследване” около техните персони.

Събирането на компрометиращи „факти” е станало по станало по Skype със служители на банката КТБ, собственост на Цветан Василев, научаваме от иронична бележка във Фейсбук, постната от Еми Барух..

„След щателно разследване, проведено по Skype със служители на малката българска банка КТБ, станало ясно, че двамата журналисти поддържат задкулисно империя от няколко десетки национални и регионални вестници, списания, телевизии и уебсайтове, с което успешно контролират информационния поток към огромен дял от населението у нас”, иронизират те опита на Цветан Василев да нанесе поразяващ контраудар заради огласяването на мръсните тайни на DW.

Както вече стана ясно, Бедров и Барух бяха „уволнени” с есемес от редакцията на немското издание тъкмо след оплакване от Цветан Василев от „едностранчиво” отразяване на неща около банката му.

"Разбрахме, че в медиите на Барух и Бедров свободата на словото е само привидна, а те двамата са ограничавали работещите в съответните медии, карали са ги да избягват едни теми и да изопачават факти в интерес на различни политически и икономически кръгове" - съобщава се в отворено писмо от DW до Българския Хелзинкски комитет.

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) изпрати писмо до DW.

Ето текста на документа, който въпреки дипломатичния тон, ясно дава да се разбере как гледа на действията на българската медия, базирана в Германия.

„Прекратяването на сътрудничеството Ви с българските журналисти Иван Бедров и Еми Барух стана повод за множество коментари и притеснения. Тази изострена чувствителност не изненадва, като се има предвид състоянието на българската медийна среда и фактът, че Дойче Веле е изключително уважавана медия в страната.

След като през последните години Радио DW, Свободна Европа, Би Би Си и Радио Франс Ентернасионал последователно закриха своите български секции, ДВ продължи единствено да запълва очевидно съществуващата нужда от подобен тип качествена журналистика. В условията на постоянно намаляваща свобода на словото според докладите на различни авторитетни международни организации, българите разчитат на медия като ДВ, тъй като са убедени, че журналистите, работещи там, са свободни от натиска, на който, за съжаление, са изложени част от колегите им с местни работодатели.

Като организация, полагаща усилия за свободата на словото в България и едновременно с това за спазването на високи журналистически стандарти, АЕЖ-България на свой ред изразява безпокойството си по повод решението спрямо Иван Бедров и Еми Барух, както непредоставената им възможност да се защитят и аргументират пред редакцията.

Уверяваме Ви, че и двамата са високо ценени журналисти в България. Притеснява ни съвпадането на това решение с писмото, изпратено от КТБ до Вашата редакция. Без да оспорваме правото всяка медия да има свои вътрешни правила и стандарти, смятаме, че най-малкото заради публичността на този случай е необходимо ДВ да публикува подробен анализ на дейността на двамата кореспонденти и детайлно да изложи мотивите за взетото решение.

В името на професионализма, сме уверени и че ще бъде полезно да бъдат представени конкретните примери за неспазване на стандартите. В противен случай би останало съмнението, че решението е взето заради корпоративен натиск, който според резултатите от наша скорошна анкета сред българските журналисти не е никак изолирано явление. АЕЖ-България изразява увереност, че ДВ ще намери начин да защити името си, дори с цената на преразглеждане на вече взето решение.”

Последно променена в Четвъртък, 26 Септември 2013 17:51

1 коментар

  • Връзка на коментара Данаил Антонов Четвъртък, 26 Септември 2013 12:51 публикуван от Данаил Антонов

    Учуден съм, че тъкмо тук е публикувана тази компилация на истина и неистина- безспорно двамата журналисти са станали излишни, понеже е изтекло времето им за употреба, но да се твърди че медията е уважавана и че българите "разчитали" на нея, за да се информират...НЕ, благодаря, но това ми идва в повече. ДВ не е нищо друго, освен един плювалник по БГ и българите..Не искам да изпадам в многословие, нека онзи който има очи, да се увери https://www.facebook.com/groups/151156598306439/ И още- няма "добра" и "лоша" пропаганда- и двете са еднакво противни....

Влезте, за да коментирате