Агенцията за бежанците е опукала десетки милиони, а те бедстват

Събота, 28 Септември 2013 06:34 Публикувана в У нас Прочетена 1010 пъти

През последните дни броят на миналите границата с Турция бежанци бележи бум. Повече от 100 души на ден влизат на територията на България, съобщи БНТ. От БЧК алармираха, че бежанците в софийските квартали "Враждебна" и "Военна рампа", както и в центъра в Елхово са в изключително тежко положение, няма какво да ядат, а една част от децата още са по джапанки. 4798 бежанци има вече у нас, а до абсолютния максимум остават 202 души. Това се очаква да стане утре. "Предвид темпото на навлизане на бежанците в страната този максимум ще бъде запълнен за два дни”, заяви председателят на БЧК Христо Григоров. 
Преди дни вътрешният министър Цветлин Йовчев предупреди, че съвсем скоро ще преминем границата от 5000 бежанци, които можем да поемем.

На пресконфененция Христо Григоров съобщи, че хуманитарната организация е помолила за финансова помощ Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец в Женева, предаде БТА. Поисканата помощ е за уязвима група от 2000 души от общия брой бежанци, търсещи убежище у нас. Има нужда основно от вода, храна, хигиенни средства, нехранителна помощ - одеала, чаршафи, обувки, дрехи, памперси за деца. От БЧК отново апелираха всеки да прояви човечност и да подаде ръка на бежанците, сред които има много майки с малки деца, като се включи в националната благотворителна кампания на организацията.  До сега по банковата сметка на кампанията са набрани 5612 лв., като с близо 3000 лв. от тях са купени хранителни продукти за бежанците, настанени в центъра в кв."Враждебна". "В разговори с бежанците повече от две трети от тях твърдят, че искат да се върнат в родината си", каза още Григоров. Вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че държавата е изправена пред предизвикателство с настаняването на бежанците. Тя обаче изтъкна, че трябва да се мисли за сигурността на хората, които живеят в близост до центровете, в които се настаняват бежанци. 


Европейският комисар по регионална политика Йоханес Хан, който е на посещение в България, заяви  пари от структурните фондове на ЕС не могат да бъдат използвани за справяне с проблема с бежанците, но може да се търсят начини за друго финансиране за мерки по този въпрос. 

 

В същото време близо 30 млн. лв. е изхарчила Държавната агенция за бежанците през последните пет години, но въпреки това се оказа абсолютно неподготвена за първото по-сериозно предизвикателство - влизането на 5000 нелегални имигранти в страната, писа в. „Сега”. Това е логично, след като едва 4 960 284 лв. от парите са били предвидени за подобряване на условията за бежанците. Няма яснота за какво са похарчени останалите средства. Парите са отпускани както от бюджета, така и по линия на Европейския бежански фонд. Усвоеното вече европейско финансиране, съчетано с липсата на резултати, може да се окаже една от причините България да не успее да получи допълнително европари за справяне с кризата.


Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска незабавната оставка на ръководството на институцията, след като негови представители посетиха открития на 18 септември център за настаняване в бившия интернат "Надежда Крупская" в столичния кв. "Враждебна". Сградата, за ремонта на която заедно с друга постройка в кв. "Военна рампа" бяха отпуснати 500 хил. лв. без конкурс, се руши, няма отопление, прозорците са с изпочупени и непочистени стъкла, има мухъл, има тоалетни помещения без топла, а и без никаква вода, както и нефункционираща канализация. Хората спят върху матраци с по едно одеяло на трима души. Липсват медицинска помощ, лекарства и храна. 

30-те милиона, които ведомството е получило от 2008 г. насам, са били именно за предварителна подготовка. От документ, публикуван в сайта му, става ясно, че eдва 4 960 284 лв. са били предвидени за подобряване на условията за бежанците. Той е изготвен от бившия шеф на агенцията Светослав Мичев, който беше освободен при идването на кабинета на ГЕРБ. 19 млн. лв. от общата сума са дошли от бюджета, става ясно от финансовия отчет за 2012 г. на МВР, което се явява принципал на агенцията. 
През годините са получавани и пари от Европейския фонд за бежанците - 4 191 665 евро. Тук трябва да се добави и националното съфинансиране от 1 261 316 евро. 


Усвоеното вече европейско финансиране, съчетано с липсата на резултати, може да се окаже една от причините България да не успее да получи допълнително европари за справяне с кризата. Агенцията е получавала и други средства от централния бюджет - например за доизграждането на центъра в Пъстрогор, чието строителство започна през 2006 г. То е финансирано по програма ФАР с 2,3 млн. евро. През април 2009 г. обаче европарите свършват и тогавашният министър на финансите Пламен Орешарски отпуска още 1 млн. лв. Те са усвоени, но обектът не е пуснат в експлоатация. Три години по-късно кабинетът "Борисов" отпуска още 931 687 лв. Центърът започва да работи едва след като към България са отправени критики от Европа, че още не е отворил врати. Оказа се и че от 2008 г. на щат са били назначени седем служители, които се водят на работа към несъществуващия тогава бежански център край Свиленград. Общият брой на работещите в агенцията е 133-ма. В края на миналата година кабинетът на ГЕРБ отпусна 200 хил. лв. за изграждане на временен център в казарма в Харманли. По-късно се оказа, че въпреки вложените пари проектът е изоставен и липсва канализация. 


От настаняването си бежанците са получавали доставка на храна едва два пъти - по линия на БЧК или от частни дарения. В тези условия оцеляват жени, майки с бебета, малки деца и ранени. Бежанците разчитат на останалите им собствени средства. Местни търговци са им продали развалена храна", твърди БХК. Никой не е получил временен документ за самоличност, въз основа на който се ползва медицинско лечение и социална помощ от 65 лв. месечно.\СД

Последно променена в Събота, 28 Септември 2013 06:42
Влезте, за да коментирате