България е шампион по сигнали до ОЛАФ

Четвъртък, 23 Май 2013 16:37 Публикувана в У нас Прочетена 719 пъти
Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е получила през миналата година най-много сигнали за злоупотреби със средства от ЕС от "частни източници" от България. Това се посочва в годишния доклад за дейността на службата. За България данните показват, че "частните" сигнали (от отделни граждани и анонимни) са били 46, докато подадените от властите са били едва четири. Половината от получените сигнали са били свързани с нередности около структурните и земеделските фондове. Голяма част от тях засягат дейността на служители в институциите на ЕС. Най-малък пък бил броят на сигналите, свързани с незаконни цигари и фалшиви стоки.
Генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер уточни, че има проблем, когато броят на сигналите от дадена държава е разпределен неравномерно между "частни" и "обществени" източници.  
България, Румъния и Белгия са получили най-много юридически препоръки от службата през миналата година. За Румъния са били издадени 13 препоръки, а за Белгия и за нашата страна - по шест. 
Това не са присъди, но не са и приятелски съвети, уточни Кеслер. Той не се ангажира с отговор на въпроса за разследване срещу бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов. 
 
Влезте, за да коментирате