Протежета на Цветанов се облажили за сметка на бежанците

Събота, 28 Септември 2013 13:14 Публикувана в У нас Прочетена 1553 пъти

25-годишната дъщеря на бивш началник в кабинета на Цветан Цветанов  Ивета Славчева, е спечелила проект за 25 хиляди евро в рамките на „Национален фонд за бежанци“ през 2011 г. Парите тогава са усвоени за 41 дни - до края на юни.Баща й е Бойко Славчев, който през целия мандат на ГЕРБ е на шефско място в МВР. „Тогава Ивета е била на 25 години. Тя е пълнолетен човек и има право сама да развива своята дейност. Не намерих никакви връзки в Закона за конфликт на интереси“, обясни Славчев.  Днес той е шеф на дирекция в БОРКОР, звеното, което трябва да се бори с корупцията по висшите етажи. Докато оглавява кабинета на министъра, агенцията за бежанците е на подчинение на МС и за нея отговаря точно Цветанов като ресорен вицепремиер, а дирекция „Планиране и управление на бюджета“ в МВР се явява одитиращ орган за начина, по който се харчат пари от европейския бежански фонд.

Славчев обяснява, че с решение на Софийския градски съд от 16 август 2011 г. момичето е напуснало асоциацията. Това обаче не е отбелязано в нито един регистър и според ДАКСИ Ивета Славчева все още е в управата на НПО заедно с Маргарита Андреева и Мария Радославова, става ясно от публикация вчера във в. „Преса“. Андреева, шефката на асоциацията, която оказва юридическа помощ на бежанците, за да получат статут, обяснява, че през 2010 г., когато създавали НПО-то, тя открила Ивета като студентка в Нов български университет и понеже много се интересувала от темата, я поканила да влезе в него. „Баща й е юрист, самата тя учи право“, мотивира се още Андреева.  Тя имала 10 г. опит като асоцииран адвокат в Испания, където работила по-рано. Според Андреева дъщерята на Славчев напуснала сдружението през 2011 г., за да си пише дипломната работа.

 

Досега НПО е получило над 200 000 лв. и продължава с нов, солиден договор. Последният им контракт е за 92 000 евро безвъзмездна помощ от Брюксел и е за „прилагане на минималните стандарти на ЕС в областта на производството за предоставяне на статут чрез официално представителство и превод“. Това означава, че подпомагат чужденците в процеса на получаване на статут на бежанец. Проектът се изпълнява от 1 юли т.г. и ще продължи до 30 юни 2014 г. Около 2300 лв. струвала цялостната защита на един бежанец.

 

Само за съдебната процедура НПО харчело от получения грант по 160 лв. на човек. Общо 1032 бежанци получили различни услуги от асоциацията по проекта им за 2012 г., който е на стойност 80 000 евро, обяснява Андреева. 


близо 30 млн. лв. е изхарчила Държавната агенция за бежанците през последните пет години, 19 млн. лв. от общата сума са дошли от бюджета, става ясно от финансовия отчет за 2012 г. на МВР, което се явява принципал на агенцията. През годините са получавани и пари от Европейския фонд за бежанците - 4 191 665 евро. Тук трябва да се добави и националното съфинансиране от 1 261 316 евро. но въпреки това агенцията се оказа абсолютно неподготвена за първото по-сериозно предизвикателство - влизането на 5000 нелегални имигранти в страната, писа в. „Сега”. Едва 4 960 284 лв. от парите са били предвидени за подобряване на условията за бежанците. Няма яснота за какво са похарчени останалите средства. Парите са отпускани както от бюджета, така и по линия на Европейския бежански фонд. Усвоеното вече европейско финансиране, съчетано с липсата на резултати, може да се окаже една от причините България да не успее да получи допълнително европари за справяне с кризата.\СД

Последно променена в Събота, 28 Септември 2013 13:22
Влезте, за да коментирате