Екстрадираха в САЩ Ваньо Минков

Събота, 28 Септември 2013 16:15 Публикувана в У нас Прочетена 2138 пъти

„Ваньо е екстрадиран в САЩ. Пътят е отворен. Честито на всички печеливши българи от лотарията. Включително и на тези, които смятат, че не е възможно да им се случи подобно нещо.“ Това са написали в социалната мрежа Фейсбук близките на обвинения на варненеца в Ню Джърси за интернет измами. Властите в Америка настояха мъжът да бъде екстрадиран, сочейки, че той е замесен в множество финансови престъпления, вършени чрез интернет.

Както Варненският окръжен съд, така и следващата инстанция определиха екстрадицията да бъде изпълнена. Това стана след споразумение на бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов със САЩ, което дава право на американските власти да поискат екстрадициа на български граждани при обвинения на щатските съдилища.

 

Минков бе арестуван на 31 май по искане на американските служби и досега е зад решетките. Към него у нас няма повдигнати обвинения. Спецполицаи от Противодействие на организираната престъпност (новата дирекция към ДАНС, която е наследник на ГДБОП) нахлуват в дома на Ваньо Минков и без обяснения започват обиск. По същото време подобен обиск става и в дома на майка му. Когато тя пита защо е всичко това, отговорът е, че се извършва поръчка на американските служби. По-късно Ваньо е отведен и задържан в ареста. Там той посреща рождения си ден, далеч от близки и роднини, без да е наясно в какво е обвинен.

 

Посочените престъпления са включени в Договора за екстрадиция между България и САЩ, ратифициран през май 2009 година и на база на който американците искат предаването на варненеца. Защитниците на Минков атакуваха, както самото искане, така и самия договор, който според тях е абсолютно неизгоден за българските граждани. Според тях щатските власти искат единствено на посочено в договора формално основание Ваньо да бъде екстрадиран, без в искането да е посочено нищо конкретно – място на извършителство, конкретни престъпления, както и гаранции за провеждане на наказателно производство спрямо подзащитния им. 
Той заяви пред тричленния съдебен състав, че ще изпратят сигнал до главния прокурор, с който ще искат проверка на действията на прокуратурата, тъй като престъпленията, за които Минков е разследван в САЩ, са с двойна подсъдност. 

 

Това е вторият случай след този с Гергана Червенкова, която трябваше да бъде екстрадирана в САЩ по обвинения, които се крепят само на клетвени декларации на разследващи, но не и на доказателства. Ваньо е евентуалният извършител на предполагаемият престъпления и е обявен за издирване от Интерпол като ключова фигура в , засягащи националната сигурност на САЩ. Той е заподозрян за извършването на незаконни преводи на пари, в заговор за извършване на данъчни измами и в предполагаеми кражби на лични данни и хакерство.При ареста Минков трябва да бъде разпитан – за целта е изпратен въпросник от САЩ. Преди разпита Ваньо е трябвало да бъде запознат с правата си, но не и с правото му да мълчи и да не казва нищо без присъствието на адвокат.Всички обвинения и задържането на българина са по така наречените “предполагаеми причини”, въз основа на които той ще бъде екстрадиран в САЩ. Едва тогава ще се решава дали задържането на мъжа има разумно основание.“С други думи – ФБР желае той да бъде екстрадиран в САЩ, за да разберат там дали е търсеното лице или не – като бъде разпитван и притискан”, твърдят негови близки.


Близките на Минков твърдят, че той никога не е ходил в САЩ, не е работил във фирма, която има нещо общо със САЩ, няма и колеги, които са имали бизнес отвъд океана. Ваньо е имал собствен интернет бизнес, който скоро продал.\СД

Последно променена в Събота, 28 Септември 2013 17:35

1 коментар

  • Връзка на коментара гого Понеделник, 06 Януари 2014 11:53 публикуван от гого

    Ванко трябва да лежи и то-доста.Първо беше дилър на дрога, после мошенник със скиминг устройсва.Пълен престъпник.Браво на американците, поне те си вършат съвестно работата.

Влезте, за да коментирате