АФИС: БСП - 21.2%, ГЕРБ - 19.9%

Изненадите на проучването, ръководено от Юрий Асланов, са резултатите за Николай Бареков и Сотир Цацаров
Неделя, 29 Септември 2013 09:18 Публикувана в У нас Прочетена 976 пъти

Към момента само три партии влизат със сигурност в парламента – БСП, ГЕРБ и ДПС. Близо са и Реформаторският блок, НФСБ, "Атака".

Това показват данните на национално представително изследване на агенция АФИС с шеф Юрий Асланов, публикувано от БГНЕС. То е проведено сред 1050 души в периода 10-25 септември.

На въпроса „Ако следващите парламентарни избори се провеждаха тази неделя, за коя партия или коалиция бихте гласували”, 21,2% посочват БСП, 19,9% – ГЕРБ, 6,5% - ДПС.

Под 4-процентовия праг са Реформаторският блок – 3,3%, НФСБ – 2,8%, и "Атака" - 2,5%.

Партия на протестите – 3,8%, друга партия – 4%. 13,5% казват, че няма да гласуват, 22,5% - не са решили и не са посочили отговор.

Асланов посочва, че засега не се вижда "голяма мощ" на Реформаторския блок, както са убедени други социолози.

Според резултатите от изследването реформаторите имат равен резултат с НФСБ – около 3%. "Това е потенциалът на такъв блок, защото образуващите го партии поотделно получават сумарно около 7-8%, смята Асланов.

Но очевидно там вътре не всички се харесват помежду си или имат някакви притеснения по отношение на този или онзи. В никакъв случай такъв механичен сбор няма да даде очаквания резултат, на който разчитат.

„Но Реформаторският блок единствен в момента увеличава своето влияние, защото всички други го намаляват по преценката на анкетираните", каза Асланов.

АФИС също дава сравнително висок рейтинг на евентуална партия на Николай Бареков. "Това е другият феномен - Бареков по позитивен рейтинг е напълно съизмерим с опитния политик Меглена Кунева, но при Бареков неодобрението е по-ниско от нейното. „Така че нея я обичат колкото Бареков, но я мразят повече отколкото него”, обясни социологът.

Цветан Цветанов продължава да дърпа ГЕРБ надолу, защото е един от най-мразените политици. "И сред привържениците на ГЕРБ има противници на Цветан Цветанов, но те не са мнозинство", казва социологът. Бойко Борисов и Сергей Станишев имат еднакъв резултат - 34% одобрение, 56% неодобрение.

"Личностите с позитивен рейтинг вече са много малко - това са Кристалина Георгиева, на второ място Георги Първанов, на трето място е главният прокурор Сотир Цацаров.

„Това е голямата изненада и се случва за първи път с институции от подобен характер. Главният прокурор за първи път влиза в позитивни рейтинги и то с два пъти превишение на позитива над негатива, но все още много хора нямат мнение за него", обясни специалистът.

36,9% е положителното отношение към Сотир Цацаров, а 27% е отрицателното отношение към него.

На четвърто място е президентът Росен Плевнелиев - 41,4% е положителното отношение към него, 39,6% отрицателното.

В средата на тази листа е премиерът Пламен Орешарски, има и министри, които са по-одобрявани от него.

Влезте, за да коментирате