Нов десен проект ще конкурира Реформаторския блок и ГЕРБ

Според думите на председателя на движението Стефан Иванов унизително е десните партии да се молят само за прескачането на 4-процентовата бариера
Неделя, 29 Септември 2013 17:15 Публикувана в У нас Прочетена 1281 пъти
Сбирка на сдружението миналата година Сбирка на сдружението миналата година Снимка: пловдивското издание "Марица"

Национална среща на сдружение “Демократично действие – Д2″ се проведе в столичната зала “България”. Те се определят като общност от свободни хора, които не припознават Реформаторския блок (РБ) и ГЕРБ като избор на дясномислещите в България, съобщава БНТ.

 

Според думите на председателя на движението Стефан Иванов унизително е десните партии да се молят само за прескачането на 4-процентовата бариера и голяма част от десните избиратели да не гласуват, защото не разпознават своята кауза или някои от лидерите.

Оттук нататък сдружение “Д2″ иска да постави своите национални цели и приоритети, и заявява, че България може да излъчи разумен и отговорен елит, различен от досегашния.

Д2 работи от две години като движение и преди два месеца от Синьо единство изявиха желание да привлекат организацията в Реформаторския блок. Очевидно това не е станало, защото новата формация се разграничи от тях.

Те се определят като общност от хора, които осъзнават и

категорично се разграничават от мафиотската и олигархична същност на днешната държава.

Политологът д-р Кирил Аврамов, член на УС на Сдружение "Демократично действие Д2" считат, че хората трябва да имат достатъчно информация за това какво се случва и какво на практика може да се случи, за да направят своя информиран избор.

Той е политолог и преподавател в Нов български университет. Движението доби повече популярност преди дни със съобщението, че "общност от свободни хора, които не припознават Реформаторския блок и ГЕРБ като избор на дясно мислещите в България", кани в неделя на среща всички, които искат да се присъединят към каузата.

"За голямо наше съжаление в годините на прехода българските обществено – политически и икономически взаимоотношения представляват една система от "stop and go", заяви д-р Кирил Аврамов. Той обясни, че това е все едно да се качите в автомобил и да се опитате да изминете разстояние, натискайки в странен порядък газта и спирачката, палейки и гасейки колата.”

Според него това е така защото всяко управление до момента се е стремяло да запази едно статукво, заради което се виждат и много хора на протести. Те ги подкрепят и са били част от тях "до момента, до който те не бяха, се опитаха да бъдат приватизирани за конкретни партийни каузи". "А това статукво е много просто – ние сме свидетели на нещо много неприятно, а именно – в България се наложи един почти латиноамерикански модел, в който 300 семейства или техните представители общо взето контролират големи сектори от българската икономика, които практикуват т. нар. "захват на държавата", заяви той.

В "Демократично действие" има инженери, лекари, общински съветници и други специалисти, каза д-р Аврамов и посочи, че там влизат много различни български граждани от майки и техните деца, до доста опитни хора, които имат досег с политиката в една или друга форма – като Иван Нейков, Милена Стефанова, заместник-ректор на Софийския Университет "Св. Климент Охридски", проф. д-р Амелия Личева, има хора и от НДСВ, ГЕРБ, Реформаторския блок, СДС, има и хора, които имат ляв политически профил, но считат, че могат да дадат например своята правна експертиза, за законодателната дейност.

"Почти от целия спектър. Това са хора, които по някакъв начин са достигнали до съждението, че от една страна ултрацентрализираният ГЕРБ не е тяхната среда, в която те считат, че могат да дадат най – доброто, а от друга страна считат, че механичният сбор абревиатури, който се води от Реформаторския блок, който в гръбнака си представлява ДБГ и ДСБ – тези, които всъщност късат билетите на входа и не остават възможността да се разбере кохерентността на цялата тази конструкция”, коментира д-р Аврамов.

Той подчерта, че Д2 се радват и подкрепят това, което от Реформаторския блок се опитват да постигнат, но не са убедени, че методът, по който се случва това ще бъде успешен и Д2 са много по-различни.

"РБ чисто механично е сбор на партии. Аз мисля, че социолозите ясно показват, че това не е това, което енергията на улицата иска. За ГЕРБ, коментарът е още по-лаконичен, т.е. ГЕРБ доста се разминава на теория и практика, между заявена политическа идея и това, което иска да бъде и какво трябва да представлява и чии интереси защитава и това какво всъщност какво прави – това са две много различни неща и българските граждани го усещат ", каза той.

Влезте, за да коментирате