Би Би Си излъчи филм за пиянските оргии на Слънчев бряг (видео)

Вторник, 01 Октомври 2013 09:55 Публикувана в У нас Прочетена 1938 пъти
Стейси Дули сред вихъра на купона на българското Черноморие. Тя е автор на няколко разследвания, включително за британците и туристическата индустрия в Тайланд Стейси Дули сред вихъра на купона на българското Черноморие. Тя е автор на няколко разследвания, включително за британците и туристическата индустрия в Тайланд

"Това не е ваканция, това е да си търсиш смъртта. Освен това е възможно най-лошата реклама за българската туристическа индустрия."

Това е един от изводите на британската преса за излъчения в понеделник вечер документален филм "Пиячка, обиколки по баровете и България" (Booze, Bar Crawls And Bulgaria).

В него 26-годишната разследваща журналистка Стейси Дули се слива с тълпите пияни млади британци по българското Черноморие, на които "просто не им остава време да се хранят - в гърлата им се излива безкрайна река от алкохол".

"Този филм отваря очите за реалността. Дули не е тесногръда и не раздава присъди, поради което картината, която тя представя, е още по-плашеща", пише в новия си брой таблоидът "Дейли мейл".

Изданието разказва за съдържанието на част от излъченото по ВВС3 и то е известно и от български репортажи: шпалир от барове край плажа, където алкохол се предлага за по 2 паунда, коктейли се сервират в 4-литрови вази, а тълпите младежи са посрещани още на прага с безплатна водка, преди да се втурнат към бутилките с шампанско.

Сред щурия купон претъпкани микробуси пренасят компаниите между "алкохолните дупки", криволичейки с висока скорост по крайбрежната улица.

Дули е заснела как разпасаното поведение продължава и по хотелите. В един момент нафиркани младежи изблъскват семействата около басейна, за да си устроят парти. Четирима от тях би трябвало да отговарят за групата, но всъщност са организатори - двама се сбиват до кръв, другият прави секс във водата, четвъртият припада от препиване.

Един от организаторите на "почивката" споделя откровено пред камерата, че оставя отговорниците за групите, които наема, да се чувстват сякаш не са на работа, а на безплатна почивка. Резултатът са наквасени с водка партита.

Всичко това се разиграва в Слънчев бряг, който според друг британски таблоид - "Дейли експрес", бързо измества като любима дестинация за подобни тълпи курорти като Магалуф на Майорка и Кавос на гръцкия остров Корфу.

Дули е заснела какви са последиците от партита без никакви правила, където алкохолът се продава на най-ниските цени в Европа, а по крайбрежната улица почти непрекъснато някой се сбива с някого. Журналистката разговаря и с млади българи, споделящи какво мислят за случващото се по множеството барове, побиращи по 400 и повече посетители.

Тя отива и по-далеч, като повдига въпроса за достъпа, който тези британци могат да имат до наркотици, и какво правят българските власти срещу това. Дули прекарва известно време и сред роми, които са обвинявани за повечето от дребната престъпност в курорта.

Филмът ще бъде излъчен по ВВС3 още два пъти до края на седмицата - в четвъртък и неделя.

Последно променена в Вторник, 01 Октомври 2013 13:27
Влезте, за да коментирате