Сидеров осигури кворум, вотът не мина

Сряда, 02 Октомври 2013 09:58 Публикувана в У нас Прочетена 952 пъти
Михаил Миков пак надигра ГЕРБ с отхвърляне предложението за дебати    Михаил Миков пак надигра ГЕРБ с отхвърляне предложението за дебати Снимка: БГНЕС

Парламентът отхвърли вота на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. Това стана, след като депутатите от "Атака" дойдоха и осигуриха кворум. В залата влязоха и от ГЕРБ и този път се регистрираха.

Вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ с мотив - провал в политиката на инвестиционно проектиране, бе отхвърлен при гласуване на общо 217 народни представители, от които 86 бяха „за”, 111 – „против”, а 20 се въздържаха.

След като миналата седмица поради липса на кворум гласуването се провали, на днешното заседание първоначално се регистрираха 163-ма депутати при нужни 121.

По-рано запитан дали ще се регистрират, Бойко Борисов каза: „Естествено, ако има кворум”.

На въпрос какво ще е днешното поведение на депутатите от ГЕРБ, бившият премиер отговори: „Както винаги на работа, отговорно”.

Той каза, че ГЕРБ ще участва и в обсъждането на поисканата от тях оставка на председателя на парламента Михаил Миков, което също е точка от дневния ред.

Опозиция и управляващи обаче влязоха в спор дали да отпадне гласуването на вота на недоверие. Депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров предложи точка първа да отпадне и да се насрочи дебатиране по внесения вот на недоверие, защото не признават този, който се проведе миналата седмица без тяхно съгласие.

Той показа разпечатка от регистрирането на депутатите на 26 септември.

„До 9.35 часа са регистрирани 86 народни представители. Това означава, че в 9.35 часа не е имало съответния кворум. Председателят нареди квесторите да извършат преброяване. В правилника пише, че квесторите могат да помагат на председателя, но преброяването може да бъде извършено от секретари преди гласуването. Очевидно е незаконно това, което сте гласували”, заяви той.

Михаил Миков обаче не прие тези аргументи.

Депутатът от БСП Младен Червеняков пък каза:

„Има решение на Конституционния съд от 5 октомври 1995 г., което казва, че разбирането при кворум трябва да се отчита от компютърна система, е погрешно. Броят на гласувалите показва тези, които са участвали в гласуването, а не тези, които са присъстваме в залата. Да престанем с този измислен спор”.

Така предложението на ГЕРБ не бе прието.

„Не знам защо му придавате толкова сериозност на този вот на недоверие. Той е много некадърно скалъпен, некадърно разигран в парламента, вот, който няма основание, няма аргументация”, заяви по-рано пред TV7 лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който днес също е в залата.

Още миналата седмица бившите управляващи внесоха нов вот по същата тема.

Михаил Миков обаче заяви, че разисквания по него не може да има, след като няма решение по първия, а в случай, че той бъде отхвърлен, не би могло да има второ предложение за недоверие по същата тема в следващите 6 месеца.

Докато днес депутатите влизаха в парламента, малка група протестиращи освиркваха северния вход и викаха "Оставка".

От 12,30 часа ще се проведе и т.нар. парламентарен блицконтрол, предвиден за всяка първа сряда от месеца. Час и половина премиерът и министри ще отговарят на актуални въпроси на депутатите. Пламен Орешарски пристигна в парламента още преди 9 ч.

Влезте, за да коментирате