Обрат в сондажите: Според Алфа рисърч 76% очакват предсрочен вот

Сряда, 02 Октомври 2013 14:16 Публикувана в У нас Прочетена 990 пъти

Проучване на "Алфа рисърч" показва, че eдва 23% от анкетираните смятат, че правителството трябва да управлява до края на мандата, а 76 на сто - че е нужен предсрочен вот. От тях 37% настояват за провеждането им до няколко месеца, а други 39% - заедно с европейските. Едва 28% се доверяват на премиера Пламен Орешарски. Според социолозите тримесечните усилия на БСП да съхрани правителството в условията на непрекъснати протести, изглежда водят до изчерпване на мобилизационния й потенциал и тя вече е достигнала своя таван.

Положителното отношение към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е 28%, към председателя на БСП Сергей Станишев - 25%, към лидера на ДПС Лютви Местан – 14%, а към Волен Сидеров – 5%. От агенцията отчитат сближаване на електоралните позиции на БСП и ГЕРБ - 17.9% за БСП и 17.1% за ГЕРБ, след период на по-ясно изразено преимущество за управляващите. ГЕРБ, след обратното си влизане в парламента и активизирането си, възвръща част от оттеглилата се от него периферия. Тепърва обаче ще стане ясно дали това е траен процес, коментират социолозите.


ДПС (6.1%) и Реформаторският блок (7.0%) са другите две сигурни парламентарни партии, ако изборите бяха днес.
Проучването регистрира следните основни тенденции в общественото мнение в края на месец септември:•Пълзяща делегитимация на институциите - едва 23 на сто се доверяват на правителството, 28% на премиера Орешарски.•Рейтингът на Народното Събрание спада до критичните 11%. За последните пет парламента няма друг случай на толкова нисък начален старт и толкова слабо сцепление между политически елит и граждани.•Слаба подкрепа за основните политики на правителството. Дори относително най-одобряваната - социалната - се посреща с 30% одобрение и 48% неодобрение.Проучването е проведено в периода 19–25 септември по метода на пряко стандартизирано интервю сред 1010 пълнолетни граждани.


Вчера проучване на "Галъп интернешънъл" показа, че избирателите биха изпратили в парламента БСП, ГЕРБ, ДПС и Реформаторскияj блок. Според данните на "Галъп", избирателите биха гласували по следния начин:  БСП  22,4%ГЕРБ 19,1%, ДПС 5,9%, Реформаторският блок  6%, "Атака" - 2,7%. Няма да гласуват 37,9%.


В неделя от социологическата агенция „Афис” изнесоха данни, че само ГЕРБ, БСП и ДПС влизат в парламента при избори сега.

Последно променена в Сряда, 02 Октомври 2013 14:24
Влезте, за да коментирате