Пламен Орешарски: Засега няма да подавам оставка

Сряда, 02 Октомври 2013 17:21 Публикувана в У нас Прочетена 664 пъти

Никога не съм отричал вота на недоверие като парламентарен инструмент, но ми си струва, че като всеки инструмент прекомерно честото му използване не води до необходимия резултат. Така премиерът Пламен Орешарски коментира в кулоарите на Народното събрание заявката на ГЕРБ да внесе още тези дни нов вот на недоверие към кабинета.

Министър-председателят обаче засега е категоричен, че няма да подаде оставка, защото се ползва с необходимата парламентарна подкрепа - на БСП и ДПС.

„Многократно съм отговарял, че ще си подам оставката, когато нямам необходимата подкрепа в НС“, повтори Орешарски и заяви, че няма да коментира изследвания на отделни агенции.

Премиерът не взе отношение по думите на лидера на ДПС Лютви Местан, който не очаквал персонални промени в кабинета до евроизборите догодина. Попитайте г-н Местан, препоръча Пламен Орешарски. Той бе лаконичен и за мерките, които Министерският съвет ще напише за подобряване събираемостта на здравните вноски - когато влязат в бюджета за догодина, ще обсъждаме в пакет всички, уточни Орешарски.

Той отговори на вчерашните изказвания на посланика на Германия, че "това едва ли са проблеми, които са възникнали вчера". "Те стоят от години и ние ще работим за тяхното смекчаване", каза Орешарски и посочи, че нито той, нито колегите му се чувстват гениални, за да преустановят лошите практики за няколко месеца.

По-рано по време на блиц-контрола в парламента премиерът коментира въпроса за скъпоструващите онколекарства.

"НЗОК изпитва сериозни трудности с финализирането на тази бюджетна година, не без заслугата на управляващите касата за първите 6-7 месеца",  каза той.

Орешарски посочи, че са набелязани редица мерки за качествено подобряване на системите за контрол, както и промяна на механизмите за търговете при лекарствата. "Имаме амбицията за лекарствата да въведем централизирани търгове, така че да се минимализира и стойността на лекарствата, и размерът на средствата, които ще бъдат необходими. Друга група мерки са насочени към по-добра събираемост на здравните вноски", каза Орешарски.

"Броят на неосигурените нараства значително"

Той подчерта, че в последните години брят на неосигурените значително нараства, което създава проблем. "Има още цял пакет мерки, които пряко не засягат лекарствата, но са насочени в посока на по-ефективно функциониране на здравната система като цяло, в частност касата. Подготвяме първи стъпки в посока на децентрализация на касата за по-ефективен контрол и демонополизация на касата. Един от изводите е, че за последните 12 години безспорно този модел доказа, че монополното положение на НЗОК като че ли е в основата на трудно въвеждане на инструменти за по-добро събиране на приходите и за по-ефективно разходване на средствата", заяви премиерът.

Имаше известно забавяне по графиците за "Южен поток", което се оценяваше между 3 и 6 месеца, каза Пламен Орешарски. В резултат на ускоряване на работата по видовете разрешения за строителство на българска територия, сме на път да преодолеем изоставането. Работим по финансовите споразумения и условия, които оценяваме като значими, добави Орешарски. Надявам се в скоро време да имаме пълна готовност да стартираме "Южен поток", каза премиерът и допълни, че са на финалната права по уточняване на всички споразумения.

Влезте, за да коментирате