Обявиха извънредно положение за бежанците

Четвъртък, 03 Октомври 2013 06:26 Публикувана в У нас Прочетена 1191 пъти

Вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че България се намира в извънредна ситуация. 11 000 нелегални емигранти може да преминат българската граница до края на годината. България обмисля да поиска задействане на евродиректива за евентуално пренасочване на част от бежанците до страни от ЕС. Пред депутати от вътрешната комисия в НС вицепремиерът заяви, че дори запазването на сегашната тенденция на поток от бежанци към България ще породи сериозен проблем. В момента с 222 места е надвишен капацитетът за настаняване, който неотдавна беше фиксиран на 5000 места.  Има покачване на престъпността в районите, които се настаняват бежанци, призна вицепремиерът. Той обясни, че в тези райони е засилено полицейското присъствие, на места до три пъти.

Има опасения за настъпване на хуманитарна криза. В никакъв случай не бива да пренебрегваме рисковете от навлизане на лица, свързани с терористични организации или изповядващи радикален ислям, заяви още Йовчев.  Работи се за откриване на нови места за настаняване на още над 1500 души бежанци, след като през септември са открити 1300, каза Йовчев. 

По-малко от десет души са задържаните бежанци, за които има данни, че са потенциална заплаха за националната сигурност, заяви министърът. По-рано той призна, че има рискове, които могат да застрашат националната сигурност, затова не трябва да бъде пренебрегвана възможността от навлизането на лица, свързани с терористични организации. 
Екипи на ДАНС работят активно сред преминалите границата на България, за да отсеят рисковете. В местата с бежанци има засилено полицейско присъствие.\СД

Последно променена в Четвъртък, 03 Октомври 2013 06:40

1 коментар

  • Връзка на коментара Елена Четвъртък, 03 Октомври 2013 10:08 публикуван от Елена

    Американците, французите и англичаните да си взимат бежанците, те ги направиха такива с техните действия и войни за петрол. Да им ги пратим!

Влезте, за да коментирате