Татяна Дончева: Цветан Василев и Пеевски са одобрили кабинета Орешарски

Четвъртък, 03 Октомври 2013 09:14 Публикувана в У нас Прочетена 1387 пъти

Лидерът на БСП Сергей Станишев е дал на концесия кабинета "Орешарски", а всички министри в него са преминали предварително одобрение в Корпоративна търговска банка и кръга Цветан Василев - Делян Пеевски. Това заяви бившият депутат от БСП Татяна Дончева в интервю за Нова телевизия. Тя  заяви отново, че Пеевски е обикалял властите преди обиските в компанията на Богомил Манчев. Манчев си е извоювал територия и винаги е бил над управляващите – и над Георги Първанов, и над Сергей Станишев, разказа Дончева. 

Според Дончева шумната акция на прокуратурата срещу шефа на "Риск инженеринг" Богомил Манчев е поредната поръчка. Причината, по думите й, е във факта, че той е силен играч в енергийния сектор, извоювал си е своя територия, и "те трябва да се съобразяват с него". Именно затова депутатът от ДПС Делян Пеевски обикалял министерствата и издавал заповеди какво да се предприеме спрямо него, повтори тезата си от по-ранно интервю Дончева. 


"Въпросът е защо Станишев е дал това правителство на концесия - или си глупав, или си купен - не са много възможностите", каза Дончева.  Тя апелира журналистите да проверят "академизма" на членовете на кабинета, изтъкван като качество от премиера Пламен Орешарски. Посочи като пример министъра на околната среда Искра Михайлова, която беше зам.-министър на регионалното развитие по време на тройната коалиция. Според сведенията на Дончева министърът е завършила библиотекарския институт (бел. ред. Неотдавна полувикшият институт бе превърнат в университет от ректора Стоян Денчев, бивш вицепрезидент на "Мултигруп", главен секретар в кабинета "Беров" и служител на ДС. За Михайлова официално се знае, че е преподавател в него). "Да сте изследвали политиците, дето за два месеца са завършили Харвард...Вземете им дипломите, защото в последните години се вадят лесно дипломите...Задочно завършили право в ЮЗУ - проверете за колко време са си взели изпитите. Кинезитерапевтът е поредният нонсенс на академичното правителство", обърна се Дончева към водещите на предаването.  


Станишев си позволи такива обвързаности, каквито никой не си е позволявал, заяви Дончева Според нея тези обвързаности са претърпели еволюция - през 2005 г., когато лидерът на БСП беше премиер, външни за партията групи са взимали решенията за назначенията на министри, заместници и шефове на агенции, но партията е взимала основните решения, докато постепенно "тесния кабинет на Станишев започна да сключва сделките... а сега сме на нов етап, когато КТБ може да ви сложи министрите".

 

Според Дончева Волен Сидеров е изпуснал един много добър шанс, даван му от сегашната парламентарна конфигурация - да посочи критерии по избора на правителството, по отношение на състава му. Без да влиза в правителството той би могъл да поставя политически решения и би могъл „да ги притисне за Пеевки по друг начин".\СД

Последно променена в Четвъртък, 03 Октомври 2013 10:02
Влезте, за да коментирате