Каракачанов: Само 45 души пазят границата с Турция

Четвъртък, 03 Октомври 2013 12:42 Публикувана в У нас Прочетена 980 пъти

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов настоя да бъде затворена "зелената граница" с Турция за нелегални емигранти, да влизат в страната само бежанци през контролно-пропускателните пунктове, защото сега над 90% плащат на каналджии, за да влязат в страната. Само 45 души охраняват южната граница. "Керван слонове може за мине, без да го видят", каза Каракачанов. Той заплаши, че България може да се окаже в положението на Гърция, където емигрантите се организирали във въоръжени банди. Това нагнетило напрежението и ксенофобските прояви на националистите от партия "Златна зора".  Гърция била принудена да затегне режима на границата си с Турция и бежанският поток секнал.

 Според лидера на ВМРО ако сирийците бягат от война, заедно с тях влизат и почти още толкова, които просто искат да емигрират на Запад и не са заплашени от нещо. По негови данни от 6000 новопристигнали само половината са от засегнати от войната в Сирия, останалите са от други държави от Близкия Изток. 


Каракачанов отказа да коментира уволнението на шефа на Държавната комисия за бежанци, но посочи, че там са харчени пари, без да има постигнат никакъв ефект.  Само за юридически услуги са похарчени 150 хиляди евро, има много командировки на служители за търсене на допълнителни места за настаняване на бежанци, но резултат отново няма. Каракачанов смята, че назначенията в тази държавна структура са ставали на принципа “Да намерим добро място с прилична заплата на наш човек”. Той обаче бе категоричен, че държавата ни няма доктрина какво да се прави при увеличен поток от бежанци. 

Последно променена в Четвъртък, 03 Октомври 2013 12:50
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате