Дянков влиза в истински хорър

Четвъртък, 03 Октомври 2013 14:05 Публикувана в У нас Прочетена 942 пъти

Бившият вицепремиер и финансов министър в правителството на ГЕРБ Симеон Дянков бе назначен за ректор на Руското икономическо училище (Российская экономическая школа), както вече бе съобщено. Дянков, наричан още терминатор заради унищожената от него Грузинска академия на науките и обезкръвената българска икономика, този път влиза в истински хорър, ако съдим по новините край предишния ректор и други авторитети, отказали назначение на този пост.

В края на май тогавашният ректор на университета Сергей Гуриев подаде оставка и замина за Франция, заявявайки, че чувства заплаха за свободата си и няма да се върне, докато тя не изчезне. Той обясни решението си с действията на следователите, които са атакували кабинета му и са копирали имейл кореспонденцията му от последните пет години заради делото срещу руската компания “Юкос” и нейния собственик Михаил Ходорковски, съобщи в. 24 часа. Гуриев участваше като експерт в комисиите, които изготвяха експертизи по делото.По-късно от номинация за поста се отказа и Константин Сонин.


“Симеон Дянков е икономист от световна класа, с отлични академични резултати и голям практически опит. Ние сме доволни, че висшето учебно заведение ще се ръководи от такъв експерт. С идването на Дянков ние очакваме на първо място да се подобри качеството на нашите образователни програми, да даде нов тласък на научните изследвания, да се повиши международният авторитет”, твърди председателят на съвета на директорите на училището Максим Бойко.


От сайта на Руското икономическо училище става ясно, че то е създадено през 1992 г., а за учебната 2011-2012 г. бюджетът му е бил 320 млн. рубли. Дипломата от университета се признава в Русия и в чужбина, но къде в чужбина не е ясно. Според рейтинга RePEc (Research Papers in Economics) Руското икономическо училище предлагало най-добрите факултети по икономика сред посткомунистическите държави. Според друг рейтинг - SSRN (Social Science Research Network), вузът е класиран сред 30-те с най-добри факултети по икономика в света.


Преподавателите правели анализи по всички основни проблеми на руската икономика чрез Центъра за икономически и финансови изследвания и разработки. В центъра влизали и 25 института в областта на икономиката. Във вуза имало и два изследователски центъра - за демографски процеси и за изучаване на интернет и обществото.  В Руското икономическо училище работят 30 млади икономисти с докторски степени по икономика и финанси от университети като Харвард, Колумбия, Уисконсин-Медисън и други. Преподавателите участват в световни икономически форуми и имат публикации във водещи специализирани издания.
Председателят на Съвета на директорите на Руското икономическо училище Максим Бойко е от семейство на стари болшевики. Негов прадядо е Алексей Лозовски, известен революционер и съратник на Ленин, който е бил репресиран, арестуван по лъжлив донос и разстрелян през 1952 г., пише сп. “Огоньок”. Бащата на Бойко е доктор на икономическите науки, а майка му - кандидат на науките, преподавала в Московския държавен университет. После живеят в САЩ.


Максим Бойко е завършил специално английско училище в Москва и Московския физикотехнологичен институт, прави аспирантура, после защитава кандидатска степен по икономика, работи в Института за световна икономика и международни отношения, стажува в националното бюро за икономически изследвания на САЩ. През 1992 г. като учен експерт влиза в работна група към Държавния комитет за собствеността, където се сближава с Анатолий Чубайс. След назначаването на Чубайс за първи вицепремиер Бойко става негов заместник в комисията по икономическата реформа и отговорен секретар. През 1994 г. ръководи Руския център за приватизация. Подава оставка от този пост през 1996 г. С назначаването на Чубайс за ръководител на администрацията на президента става негов заместник. От декември 1997 г.е генерален директор на рекламната група “Видео интернешънъл”. Главната си идея той формулира така: “Винаги ми е било много обидно, че в нашата велика страна гражданите са толкова бедни и несвободни. И аз отдавна уверявам, че за да се промени унизителното положение на хората, трябва да се променят всичките системи в държавата - по пътя на кардинални икономически реформи и демократични преобразувания”./СД

Последно променена в Четвъртък, 03 Октомври 2013 14:15
Влезте, за да коментирате