Турция не знаела, че бежанците влизат в България

Петък, 04 Октомври 2013 15:27 Публикувана в У нас Прочетена 1282 пъти

Българският евродепутат Евгени Кирилов е информирал министъра по европейските въпроси на Турция Егемен Багъш за сериозните трудности, които България изпитва заради нелегалната имиграция на сирийски бежанци, съобщиха от офиса на евродепутата. България вече е изчерпала капацитета си, а през последната седмица ежедневният брой на бежанците достига до 100 души за денонощие. Кирилов отбеляза, че по сведение на негови колеги евродепутати, които са били на мисия в България, Турция и Гърция, бежанците свободно стигат до Одрин. От там те хващат автобуси и чрез посредници, стигат до границата, откъдето понякога, дори пред погледа на турските гранични власти, се придвижват и я пресичат. Този въпрос става чувствителен за България и Евгени Кирилов призова турските власти да му обърнат особено внимание.

В отговор министър Багъш съобщи, че е изненадан от тази голяма бройка и активност, тъй като до сега е мислел, че много повече се насочват към гръцката граница, като шенгенска, но пое ангажимент да повдигане за разглеждане въпроса, веднага след завръщането си в Турция. В допълнение на този ангажимент, Турция предвижда да създаде цивилна гранична агенция, както и да засили граничния контрол. Министърът съобщи, че Турция е договорила вече споразумението за реадмисия с ЕС, а предишния ден той е провел допълнителни разговори с Европейската комисия в Брюксел и очаква да се постигне напредък по споразумението за либерализация на визовия режим на ЕС за турски граждани.

 

България е помолила Турция да засили контрола по общата граница на двете страни, за да се намали притокът на сирийски бежанци, заяви вчера пред българския парламент вътрешният министър Цветлин Йовчев, предаде Агенция Франс прес. „Турската страна се ангажира да засили мерките за контрол по границата (…) Споразумяхме се да създадем и съвместни патрули”, казал българският министър по време на парламентарна сесия, посветена на бежанците.Според Йовчев 5815 нелегални имигранти, повечето от които сирийци, са влезели в България от началото на 2013 година. Това е 7 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. Министърът очаква до края на годината броят на бежанците в България да достигне 11 хиляди, докато в същото време България, която е първата страна от ЕС по пътя на сирийските бежанци към Европа, няма капацитет да ги приеме.
България е предложила на Турция и Гърция да създадат общ център за контрол в региона на главния контролно-пропускателен пункт по българо-турската граница „Капитан Андреево”, който е близо и до границата на България с Гърция./СД

Последно променена в Петък, 04 Октомври 2013 15:37
Влезте, за да коментирате