Печат на тази страница

Кабинетът не казва колко пари държи в Корпоративна търговска банка

Петък, 04 Октомври 2013 16:25 Публикувана в У нас Прочетена 1268 пъти
Оценете
(4 гласа)

Адвокат Александър Кашъмов от програмата „Достъп до информация“ зояви, че правителството реално не спазва правилата за прозрачност в управлението за държавните. Това се забелязва в премълчаването на въпроса за парите на държавата в банките: „Тази схема продължава да не е публична – в какви банки и какви пропорции се държат парите на държавата, и продължава да не става ясно дали една банка не контролира всичко чрез едни медии, които са добронамерени към властта”. (Както е известно, по-голяма част от средствата на държавните предприятия са в Корпоративна търговска банка - бел. р.).

Кашъмов каза, че липсва информация за взетите от кабинета решения. „Ако се съпостави дневният ред на този Министерски съвет и базата данни, става ясно, че огромна част от правителствените решения не са публикувани”, коментира Кашъмов. Впечатление прави също бедното съдържание на стенограмите. „Не се знае дали е от липса на дебат, или от прочистване. Изглежда обаче, че дебатите почти ги няма”, допълни адвокатът. Според проучване сред ресорните репортери, други проблеми на комуникацията с управляващите се посочват: не вдигат телефони, не връщат обаждания, не отговарят на въпроси или бавят прекомерно отговори, ограничават въпросите на пресконференции, не съобщават навреме предстоящи събития, иска се елементарни питания към пресцентъра да се подават по Закона за достъп до обществена информация. А именно това поведение на правителството е причина за получаването на антинаградата „Катинар” за нарушаване на правата на гражданите да се ползват от закона.


Тази практика не непрозрачност се потвърди и с отказа на премиер Пламен Орешарски, финансовия министър Петър Чобанов и икономическия министър Драгомир Стойнев да гостуват в сутрешния блок на bTV, стана ясно, след като водещите съобщиха в ефира на „Тази сутрин. Директорът на правителствената информационна служба Ани Димитрова също не се включи в ефира на предаването, за да обясни защо ключови фигури от кабинета отказват да гостуват в предаването и да отговорят на важни въпроси./СД

Последно променена в Петък, 04 Октомври 2013 16:43
Влезте, за да коментирате