От 10 до 20 години затвор грозят обвинените за източване на "Белене"

Петък, 04 Октомври 2013 19:13 Публикувана в У нас Прочетена 987 пъти

Обвинения за длъжностно присвояване на 8.657 млн. евро по проекта за строеж на АЕЦ "Белене" повдигнаха срещу последните двама шефове на "Националната електрическа компания" Крум Анастасов и Иво Лефтеров, управителя на инженеринговия консултант на ядрения проект "УорлиПарсънс", Събин Събинов и собственика на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев, подизпълнител на "Уорли" и строителен надзорник на площадката на АЕЦ "Белене". Според чл. 203, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс, по който са им повдигнати обвиненията, и четиримата са заплашени от 10 до 20 години затвор и конфискация на цялото или част от имуществото.

Двамата директори на НЕК са обвинени, че са отклонили 8.657 млн. евро от компанията в чужда полза, като са ги платили на "УорлиПарсънс", а Събинов и Манчев – че са им давали съвети "на неустановена дата и неустановено място в периода от 29 март 2012 г. и 24 юни 2013 г." да продължават да плащат за спрения с правителствено и парламентарно решение в края на март 2012 г. строеж на АЕЦ "Белене".


"Единственият въпрос, който въобще са ми поставяли разследващите, бе дали ми е вярно ЕГН-то", заяви Богомил Манчев на пресконференция след като му бе връчено обвинението. По думите му не е бил разпитван и днес, когато отиде в Столичното следствие да му връчат обвинението и се забави там около половин час.


Макар Манчев да е публично известен като собственик на "Риск Инженеринг", която изпълнява и редица обществени поръчка на АЕЦ "Козлодуй", както и работи по ядрени проекти в Източна Европа, той има доста разнообразен бизнес, сочат данните в Търговския регистър, съобщи Медиапул.


Манчев държи 90 на сто от "Риск Инженеринг", която от своя страна има редица дъщерни фирми. Повечето от тях работят в сферата на възобновяемите енергийни източници като фирмите "Грийн Енерджи", ВЕЦ-Камчия, "Солар Енерджи", "Пирин Енерджи", както "Кремена Солар", "ГенералТ Солар" и "Дебър Солар", които произвеждат енергия от слънцето.


Портфолиото на "Риск Инженеринг" обаче има и дружества, които се занимават с производство на хляб като "Риск Инженеринг-Ф", с преработка на дървесен материал – "Риск Инженеринг-Д", както и "Джи Си Ар", която се занимава с енергиен инженеринг.
Съдружник е в общо 17 фирми, сред които "Нова Софт Технолоджи", която се занимана с проектиране и внедряване на софтуерни продукти; "Ес Си И-Ес", която създава, разпространява и опазва културни ценности; "Понтика", която търгува с недвижими имоти"; "Фиск Консулт" – за счетоводни услуги. Отделно притежава дял в ВЕЦ-ММД, което има хидроцентрала.


Едноличен собственик е дружеството "Еко Ризорт", което се занимава с покупка, строеж и обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба. Има участие и в "Заводски строежи-Козлодуй", чиято дейност е проектиране, ремонт и оборудване на жилищни промишлени сгради. Манчев се зарече да търси наказателна отговорност от всички, които са му накърнили имиджа и са му нарушили правата с повдигнатото обвинение.


Неговото привилегировано положение в енергийния сектор през годините е описано в секретни грами на бивш американски посланик, изтекли през "Уикилийкс”. Там се твърди, че той контролира всички обществени поръчки в сектора и че се е държал като министър на енергетиката в сянка при управлението на НДСВ и ДПС, а също, че контролирал всички кадрови назначения. По-рано Манчев отхвърли тези твърдения, макар че ако се съди по поръчките, които компанията му продължи безотказно да печели и при следващите правителства, ролята му не се е променила.


"Ако хората в Министерския съвет, БЕХ и НЕК не знаят как се четат търговски договори, значи мястото им не е там, заяви Манчев. Моля трите правителства да си прегледат структурите. Министърът не трябва само да стои в кабинет с надпис "министър", но и да работи и да разбира от работата си", допълни той.


Площадката на АЕЦ "Белене" и до ден днешен е във владение на "Атомстройекпорт", тъй като тя като изпълнител носи отговорност за състоянието на изграждания обект, независимо че теренът е на НЕК, разясни Манчев.  По думите му НЕК не си е върнала собствеността върху площадката по съвет на "Уайт енд Кейс", за да не навреди на арбитражното дело. Бизнесменът посочи, че защитникът на НЕК не може сам да се справи с делото и има нужда от компаниите, които са работи по него.\СД

Последно променена в Петък, 04 Октомври 2013 19:25
Влезте, за да коментирате