Богомил Манчев заплашвал Сотир Цацаров и Борислав Сарафов

Заместник-главният прокурор за "Белене": Може и министри да обвиним

Петък, 04 Октомври 2013 20:36 Публикувана в У нас Прочетена 1076 пъти

Възможно е и други длъжностни лица да бъдат привлечени  към делото срещу бизнесмена Богомил Манчев, каза  заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Попитан дали става въпрос за енергийни министри, Сарафов заяви: "Естествено, че за енергийните министри става въпрос". Възможно е в хода на разследването, след съответния анализ, кръгът на обвиняемите да бъде разширен, посочи зам.-главният прокурор. Той допълни, че това ще бъде преценка на наблюдаващия прокурор.

Борислав Сарафов уточни, че Иво Лефтеров е обвинен в безстопанственост. Крум Атанасов е разследван за това, че от 10 януари до 24 юни, когато е бил директор на НЕК, е присвоил 8 млн. лв., а Богомил Манчев и Събин Събинов са били помагачи, каза Сарафов.


Заместник-главният прокурор добави, че случаят е изключително елементарен. Той е убеден, че наказателното производство ще приключи доста скоро. Сарафов съобщи и за докладна записка, написана от прокурор по разследването, в която обвинителят описва как Богомил Манчев е отправил закани, докато е бил в следствието днес, към него и към главния прокурор Сотир Цацаров.
Сарафов прочете написаното от прокурора в докладната записка, което гласи, че Манчев, "видимо ядосан", е заявил, че няма да се разправя с него и останалите следователи, а лично с главния прокурор Сотир Цацаров. Сарафов уточни, че имало и други закани, но не пожела да ги сподели с журналистите.


Междувременно от ГЕРБ разпространиха официална позиция по казуса, в която се припомня, че на свое заседание на Министерски съвет на 28 март 2012 г. правителството на ГЕРБ е взело решение за спиране на проекта "Белене"."Същия ден бе информиран президентът и ресорната комисия по енергетиката в 41-вото Народно събрание. На 29 март парламентът също взе решение за прекратяване на проекта „Белене". Тези решения получиха достатъчно публичност и едва ли има някой в страната, който да не е разбрал за тях”, пише в официална позиция на ГЕРБ по казуса "Белене"."Решенията на Народното събрание се публикуват в Държавен вестник и имат задължителен характер за всички юридически и физически лица на територията на Република България. Ако ,,Белене“ не бе спрян през март месец 2012 г., до момента НЕК щеше да е натрупал стотици милиони евро нови задължения по проекта, които дружеството не може да плати”, допълват от ГЕРБ.Те подчертават, че нито Министерският съвет, нито Министерството на икономиката, енергетиката и туризма имат търговски отношения с фирмите на Богомил Манчев.
"Консултантски договор с компании, свързани с Богомил Манчев, за колосална дори в световен мащаб сума, е сключен от НЕК, когато министър на енергетиката е бил Румен Овчаров", завършват от ГЕРБ.


Веднага след заемането на поста служебният министър-председател Марин Райков е провел среща с посланика на Русия Юрий Исаков, на която изрично го е информирал, че като резултат от решението на Народното събрание за прекратяване на проекта АЕЦ "Белене", трябва да спрат веднага каквито и да било дейности в руската държава и от страна на "Атомстройекспорт", свързани с Белене. Това се посочва в изпратен до БТА отговор на говорителя на служебното правителство Ивет Добромиров във връзка с пресконференцията днес на Богомил Манчев.В отговора се допълва, че Марин Райков е разпоредил на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев да бъде изпратено специално писмо до "Атомстройекспорт", в което да се настоява да бъдат прекратени всички дейности, свързани с атомната електрическа централа "Белене", и с което "Атомстройекспорт" да бъдат уведомени, че ако въпреки това те продължат каквито и да е дейности по проекта, то тези дейности ще бъдат за тяхна сметка. Това писмо беше своевременно придвижено от министерството и изпратено от НЕК до "Атомстройекспорт", заявява говорителят на служебното правителство. Добромирова добавя, че в нито един момент по време на служебното правителство договорът с американския консултант "Уорли Парсънс" не е бил предоставен на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

 

По-рано в интервю за "Хоризонт" пък бившият министър на икономиката и енергетиката от служебното правителство Асен Василев заяви, че конкретна заповед за прекратяване на договора за АЕЦ "Белене" не е издавана от икономическото министерство."След консултация с юристи, която имах, стана ясно, че такава заповед не е трябвало да бъде издавана, но това по никакъв начин не отменя политическата отговорност, че този договор не е спрян. Веднага след налагане на мораториума е имало проведени преговори между НЕК и "Риск инженеринг", съответно и "Уорли Парсънс" за това как спирането се отразява на проекта, т.е дали е имало заповед или не НЕК са седнали на масата и са започнали да преговарят, заяви Василев.Още в началото на мандата на служебното правителство аз като министър изисках всички текущи договори в енергетиката чрез Българския енергиен холдинг и всички, подчинени на НЕК дружества. Част от тези договори, където имаше съгласие от отсрещната страна, бяха разсекретени. Част от тях бяха изпратени за юридически преглед, за да се види дали те са правилни и дали трябва да бъдат продължени или да се предприемат някакви действия по тях. В този пакет не е получен договорът между "Уорли Парсънс" и НЕК. Защо това е така, трябва да се попита тогавашния директор на НЕК Крум Анастасов. По време на служебния кабинет няма нито издавани фактури, нито са правени плащания по тези договори", категоричен бе бившият министър на икономиката и енергетиката от служебното правителство.\СД

Последно променена в Петък, 04 Октомври 2013 20:47
Влезте, за да коментирате