Конституционният съд коленичи пред Пеевски, той отказва беседа с него

Събота, 05 Октомври 2013 07:22 Публикувана в У нас Прочетена 979 пъти


Делян Пеевски няма да се яви пред Конституционния съд, за да даде обяснения по казуса с назначението си за шеф на ДАНС и последвалото му оттегляне, съобщи bTV. Преди по-малко от две седмици Конституционния съд взе безпрецедентното решение в практиката си да покани Пеевски за лично обяснение по делото за депутатския му статут. В писмо до КС Пеевски изтъква, че не вижда смисъл да се явява и да се обяснява, защото Румен Ненков, докладчик по делото, бил предубеден, след като е внесъл проект за решение на казуса още на 22 юли, което е далеч преди евентуалното му изслушване. Няколко дни преди заседанието, в което КС реши да покани Пеевски на беседа, Ненков изпрати писмо до специализираното издание „Правен свят”, в което определи като абсурдно Пеевски да бъде призован, ако желае да се яви пред съда и да даде лично обяснение. Какво се е случило междувременно, остава неясно.

Производството за несъвместимост и прекратяване на пълномощията на Пеевски като народен представител е следствие на избирането му за председател на ДАНС и по-сетнешното му оттегляне под натиска на протестите, които продължават повече от сто дни.


От партията на Пеевски – ДПС, твърдят, че той реално не е встъпил в длъжност и не е изпълнявал функциите на председател на агенцията и заради това няма пречки да продължи да бъде депутат.  Пеевски обаче даде интервю от кабинета на председателя на ДАНС, в което говори за приоритетите си, проведе оперативка с началниците на направления в агенцията и се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров. Според ГЕРБ  Пеевски няма основание да се връща като депутат в парламента по Конституция, защото е положил клетва пред Народното събрание като началник на ДАНС. Именно този спор изпрати казуса в КС, който след дълга лятна ваканция се събра, за да заседава по делото. След спора народни представители решиха да внесат запитване до съда.

Делян Пеевски трябваше да присъства в КС на 8 октомври – вторник. Така депутатският му статут продължава да бъде загадка. \СД

Последно променена в Събота, 05 Октомври 2013 07:34
Влезте, за да коментирате