Статия в подозрителен брюкселски вестник клейми протестите в България

Събота, 05 Октомври 2013 19:21 Публикувана в У нас Прочетена 1500 пъти

Седмица преди да избухне скандалът с вечерята в брюкселския ресторант на депутати от „Атака”, журналистът Петко Георгиев е попаднал в белгийската столица на статия във вестник, която открито заклеймява протестите в България като едва ли не инспирирани от американския империализъм. Това съобщи той пред  Свободен народ он лайн. Седмичникът се продава по 3.50 евро и се разпространява в хотели и луксозни ресторанти. 

Свободен народ он лайн намери сайта на въпросния вестник, който се оказа доста интересен от гледна точка не само на съдържанието, но и на езика, на който е списван – на английски с отправки и реклами само на български. Освен това има рубрика „Евразия”. Основан е през далечната 1992 година. Имената в издателското каре са абсолютно неизвестни. Въпросната статия също е подписана от неизвестен автор – Дитмар Бергтал. 

 

Статията под заглавие "Изучаване на лицемерието" започва така: „Напоследък в България сигурно трябва да има най-много защитници на демокрацията на глава от населението. И то с основателни причини. Те са платени, а истинската причина не е заради заплаха за демократичните принципи. Истинската причина е, че за  демокрацията се плаща. И заради това броят на организациите в този бизнес – защото това е бизенс, нараства. Маскирани като защитници на демократичните ценности, те се домогват до контрола на държавата и във всяко удобно време създават негативен образ на България, като представят това като проучване на по-нататъшната демократизация. В ключови моменти те излизат от летаргията сякаш по команда, за да проведат координирана атака".

 

По-нататък в статията се изсипват унищожителни обвинения срещу Центъра за изследване на демокрацията и други обществени и бизнесорганизации, които подкрепят протестите. Той според автора е проникнал в структурите на властта и предопределя решителните стъпки на управляващите във всички важни области в България – решенията за членство в НАТО и Европейския съюз, в икономиката и цялостната политика. Статията внушава, че тези „тъмни сили” са инспирирани и подкрепяни от САЩ и имат за цел да очернят България пред Европа и света. 

 

Така писанието дава своя принос към черните точки на страната ни след проблемите с ромите, корупцията, проститутките, организираната престъпност и депутати, които вилнеят в заведения.

Последно променена в Събота, 05 Октомври 2013 20:05
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

1 коментар

  • Връзка на коментара Мария -Мира Минкова Михова-Георгиева Неделя, 06 Октомври 2013 03:35 публикуван от Мария -Мира Минкова Михова-Георгиева

    Както някои журналисти са се опитали да фалшифицират истината за ПРОТЕСТИТЕ,която е ,че НЕ СА ,,ПЛАТЕНИ"\Пролетните инсценировки-да!,но летните протести-НЕ!\\,така някои ,измежду пребиваващите в централна Европа - честни и доблестни, им ПРОТИВОДЕЙСТВАТ,разобличавайки ,,платената лъжа".Благодаря на ВТОРИТЕ от тях.Прави им ЧЕСТ!

Влезте, за да коментирате