Радан Кънев: Партийният вождизъм е изживял времето си

ЕНП категорично застава зад протестите в България, каза лидерът на ДСБ след среща в Брюксел
Понеделник, 07 Октомври 2013 12:41 Публикувана в У нас Прочетена 917 пъти

Не е по силите на един човек да взема всички решения и да се справя с всички проблеми. Политическият вождизъм е изживял времето си. Такъв е примерът и на страните от Западна Европа. Малко хора знаят, но г-жа Меркел не е лидер на Християндемократическия съюз.

Това казва лидерът на ДСБ Радан Кънев непосредствено след завръщането си от среща с ЕНП в Брюксел и темите, които са обсъждани с европейските им колеги, в интервю за „Стадарт”.

Партиите от Реформаторския блок започват разговори за формиране на коалиция. Има ли натиск от европейската десница към реформаторите за по-широк съюз. Как гледат в Брюксел на предизборна коалиция с ГЕРБ? И умират ли протестите срещу правителството?

„ЕНП категорично застават зад протестите в България, според тях едно правителство с подкрепата на крайна националистическа партия като "Атака" не може да управлява европейска държава”, казва Кънев.

Той бе категоричен, че не са обсъждали други партии. „Според нас европейските политически семейства са сравнително небрежни към своите членки в Източна Европа. Твърде толерантни към прояви, които самата ЕК определя като голям проблем - например в сектора на правосъдието. Все пак ЕНП е най-добрият пример, защото ПЕС е стигнала дотам да има за председател лидер на една партия, която няма никакъв ангажимент към реформата в правосъдието в България. Напротив, винаги е защитавала статуквото. Същото важи и за либералите”, обяснява лидерът на ДСБ.

Той споделя, че до разговори, свързани с ГЕРБ, не се е стигнало. Кънев обаче е представил виждането на ДСБ, че съвместно явяване на избори с тях и правенето на предизборни коалиции е напълно изключено. Най-вероятно ще има обща среща на реформаторите и ГЕРБ с ЕНП, но не е ясно кога ще се състои.

Според Кънев с изключение на "Зелените" всички останали партии са склонни да вървят към коалиция. На този етап обаче обща партия не била възможна.

„Винаги възразявам срещу определянето на една политика като дясна или лява, защото особено в България тези дефиниции значат много малко. Трябва да се разсее заблудата, че партиите от центъра и десницата насочват интереса си към заможните хора. Това би било възможно в една установена пазарна икономика с изградена средна класа, в която връзката между усилията включително за работа, образование и социалното положение е много ясно видима. В България и особено в по-малките градове връзката е между това колко си близък до властта и богатството. Този модел трябва да пречупим и да убедим хората, които сега не са богати, че ако положат усилия да стабилизират семейството си, бизнеса си, ще успеят”, смята Кънев.

Той обяви, че най-важният приоритет като политика ще е темата правосъдие. „Предвиждаме сериозна промяна в начина, по който се структурира правосъдната система у нас, правомощията на различните магистрати, както и сериозна промяна в структурата на МВР. Искаме да се въведе отчетност на главния прокурор пред парламента”, разясни Кънев, който практикува като адвокат извън политиката.

„Категоричен противник съм на премахването на тази забрана. За съжаление аз съм пушач, но в случая говорим за премахването на една приета мярка за здравна профилактика. Дребният популизъм на управляващите показва кои са БСП - хора, които винаги са поставяли малките си конюнктурни интереси пред интересите на бъдещите поколения”, казва Радан Кънев.

Последно променена в Понеделник, 07 Октомври 2013 12:51
Влезте, за да коментирате